Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Предимства и недостатъци на криптовалутата през 2023 г

Предимства и...
Предимства и недостатъци на криптовалутата през 2023 г

Криптовалутата е вид виртуална или цифрова валута. Те са защитени от криптографски системи и могат да се използват за извършване на безопасни онлайн транзакции без никакви посредници.

Думата „крипто“ се отнася до криптографски техники и няколко алгоритъма за криптиране, които помагат за защитата на тези записи, като функции за хеширане, криптиране с елиптична крива и двойки публичен-частен ключ. Инвеститорите трябва да знаят, че криптовалутите са частни цифрови валути.

Индийското правителство пилотира своя собствена цифрова валута и не одобрява съществуващите криптовалути. Какво е криптовалута?

Криптовалутите не се регулират от никакви централни държавни органи, което ги прави имунизирани срещу всякакви държавни намеси. Базирани на блокчейн технологията, много криптовалути са децентрализирани мрежи.

Криптовалутата е цифрова валута, базирана на мрежа, която е разпръсната в огромен брой компютри. Децентрализираната система на криптовалута прави прехвърлянето на пари по-бързо и по-евтино. Не се разпада в нито една точка на отказ. Нестабилността на цените, предполагаемата употреба в престъпни дейности, които може да не са лесни за картографиране, и високата консумация на енергия за копаене на монетите се считат за някои от ключовите предизвикателства пред приемането на криптовалути, освен че тези монети нямат суверенна гаранция или одобрение.

Криптовалутите действат като средство за съхранение или обмен на стойност. Всичко това зависи от типа технология на публичната книга, която се нарича „блокчейн“. Той записва данните и следи транзакциите, изпратени през мрежата. Blockchain е виртуална верига от блокове, всеки от които съдържа набор от транзакции и друга информация. Блокът става неизменен, т.е. данните, съхранени вътре в блока, не могат да бъдат премахнати или заменени, след като бъдат добавени към веригата.

Възлите са мрежа от сътрудници, чрез които се управляват криптовалутите. В мрежата възлите изпълняват различни роли, от съхраняване до валидиране на транзакционни данни. Те управляват като цяло базата данни и валидирането на новите записи на транзакции. Най-добрата част е, че няма нито една точка на повреда, което означава, че ако един възел се повреди, това няма да окаже влияние върху блокчейн книгата. Какви са предимствата на криптовалутата?

Криптовалутата придоби популярност сред инвеститорите в световен мащаб. С навлизането на технологиите и индустриализацията дигиталните валути заемат задоволителна позиция пред други, например Биткойн. Чрез използването на криптовалута става лесно да се прехвърлят пари без никакво участие на банки и други финансови институции.

Нека видим още няколко предимства от него:

Защита от инфлация

Поради инфлацията стойността на много валути намалява. Много хора виждат криптовалутата като предлагаща защита срещу инфлация. Биткойн има твърдо ограничение за целия брой монети, които някога ще бъдат изсечени. Например, тъй като ръстът на паричното предлагане изпреварва ръста на предлагането на Биткойн, цената на Биткойн ще се увеличи. Много други криптовалути използват същия механизъм за ограничаване на предлагането, както и могат да действат като предпазна мярка срещу инфлацията. По отношение на количеството, има само 21 милиона освободени Биткойни, както е посочено от компютърния файл ASCII. Следователно, поради увеличаване на търсенето, стойността ще се повиши, което може да се справи с пазара и да предотврати инфлацията в дългосрочен план.

Транзакционна скорост

Ако искате да прехвърлите пари на вашите близки, например в Съединените щати, има няколко начина да преместите активи или средства от една сметка в друга много бързо. Транзакциите с криптовалута се извършват за няколко минути и това е привлекателно за мнозина. Във финансовите институции на САЩ повечето транзакции се уреждат за три до пет дни, а банковите преводи отнемат поне 24 часа.

Ефективни транзакции

Криптовалутите могат да помогнат за прехвърлянето на средства в световен мащаб. Транзакционните разходи с помощта на криптовалута могат да бъдат минимални или нулеви. Това е пренебрежимо малко, тъй като елиминира необходимостта трети страни като VISA да потвърждават транзакции.

Децентрализация

Криптовалутите са изобразяване на чисто нов модел на децентрализация за пари. Те също така помагат в борбата с монопола на дадена валута и освобождават парите от контрол. Нито една правителствена организация не може да определи стойността на монетата или потока и това, което крипто ентусиастите смятат, прави криптовалутите сигурни и безопасни.

Разнообразие

Предимства и недостатъци на OP и ARB

Инвестициите в криптовалута могат да генерират печалби. Пазарът се разшири неимоверно през последното десетилетие. Има ограничена история на ценовата активност на пазарите на криптовалута, засега те изглеждат несвързани с други пазари като акции или облигации. Това прави криптовалутите чудесен източник за диверсификация на портфейла. Ако комбинирате активи с по-малка ценова корелация, можете да имате по-стабилна възвръщаемост. Например, ако колекцията ви от акции намалее, вашият крипто актив може да се увеличи и обратно. Въпреки това, криптовалутата обикновено е много променлива и в крайна сметка може да увеличи променливостта на портфолиото ви, ако разпределението на активите ви е тежко за криптовалута.

Достъпност

Инвеститорите просто се нуждаят от компютър или смартфон с интернет връзка, за да използват криптовалута. Няма проверка на идентификацията, кредитна проверка или фон за отваряне на портфейл с криптовалута. Това е много по-бързо и по-лесно в сравнение със старите финансови институции. Той също така позволява на хората без усилие да извършват интернет транзакции или да изпращат средства на някого.

Безопасно и сигурно

Никой няма достъп до вашите средства, освен ако не получи достъп до частния ключ на вашия крипто портфейл. В случай, че забравите или загубите ключа си, не можете да възстановите средствата си. Освен това транзакциите са защитени от блокчейн системата заедно с разпръснатата мрежа от компютри, които проверяват транзакциите. По-сигурно е, ако инвеститорите държат крипто активи в собствените си портфейли. Транзакциите са защитени чрез използването на публични и частни ключове, доказателство за работа или доказателство за участие и други различни форми на системи за стимулиране.

Прозрачност

С децентрализирания характер на блокчейните, човек може да преглежда транзакциите за парични преводи, като просто използва блокчейн изследовател на платформата, за да проследява трансфери на живо. Тази отворена и прозрачна система е облекчение за инвеститорите и е без корупция.

Частно

Няма намеса на трета страна, поради което вашият акаунт има ниво на поверителност. В блокчейна инвеститорите имат идентификатор и адреса на вашия портфейл, тъй като транзакциите са псевдонимни и няма нищо лично за вас. Има дори много монети, които се фокусират върху поверителността, за да подобрят естеството на поверителността на криптовалутата.

Обмените на валута се извършват без усилие

Инвеститорите могат да купуват криптовалута, използвайки валути като щатски долар, индийска рупия или европейско евро. Различни борси за криптовалута и портфейли помагат на инвеститорите да търгуват с крипто и конвертират валути с минимални такси за транзакции в различни портфейли.

Какви са недостатъците на криптовалутата?

Инвестирането в криптовалута може да изглежда привлекателно и печелившо, но инвеститорите трябва да имат предвид и няколко недостатъка.

Криптовалутата твърди, че е анонимна форма на транзакция, но те всъщност са псевдонимни, което означава, че оставят цифрова следа, която Федералното бюро за разследване може да декодира. Така че има възможност за намеса от страна на федерални или държавни органи за проследяване на финансовите транзакции на нормални хора.

При блокчейн има постоянен риск от 51% атака, което означава, че това е ситуация, когато миньор или група от тях получава повече от 50% от контрола на скоростта на копаене на мрежата. Докато контролира, злонамерена група може да отмени транзакцията, която е завършена, да постави на пауза транзакцията в процес, да удвои харченето на монети, да попречи на нови транзакции да получат валидация и много повече. Въпреки това, тази атака е само риск за наскоро хард-форк мрежи и нови блокчейни.

По-голямата част от блокчейните работят по консенсусния механизъм за доказателство за работа. От участниците в мрежата се изисква да използват мощни ASIC компютри и правилния хеш, за да направят блок, добавен към мрежата. Поради това има прекомерна консумация на енергия и страните предприемат големи усилия, за да намалят въздействието й върху околната среда.

Липсата на ключови политики, свързани с транзакциите, служи като основен недостатък на криптовалутите. Политиката за невъзстановяване или анулиране може да се счита за позиция по подразбиране за неправилно направени транзакции в крипто портфейли и всяка крипто борса или приложение има свои собствени правила.

Законни ли са криптовалутите?

Криптовалутите като средство за плащане не се регулират или издават от нито един централен орган. Няма установени насоки за сортиране на разногласия при работа с криптовалута. Така че, ако искате да търгувате с крипто, направете го на свой собствен риск.

Препоръка

Криптовалутите могат да бъдат закупени чрез крипто борси. Всички уебсайтове за електронна търговия не позволяват търговията с криптовалути. Вярвате или не, популярни криптовалути като Bitcoin и Ethereum почти не се използват за транзакции на дребно. Те се използват за трансгранични трансфери предимно.

Крипто инвеститорите трябва да имат подходящи познания и разбиране за рисковете, които са свързани, преди да инвестират в криптовалути. Имайки предвид всички предимства, споменати по-рано, е трудно да се спори, че инвестирането в крипто няма стойност. Ползите са от голяма стойност за инвеститорите, които ценят сигурните и бързи транзакции.

Публикацията на Роберт Петров: "Предимства и недостатъци на криптовалутата през 2023 г" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Роберт Петров

Топ крипто новини

Акциите на MicroS...
Акциите на MicroStrategy (MSTR) се понижават преди халвинга на Биткойн

Акциите на MicroStrategy (MSTR) са изправени пред натиск преди халвинга на Биткойн: надценени или възможност за покупка? Акциите на...

Цената на Dogecoi...
Цената на Dogecoin пада, но кит купува много

Натрупването на кит на Dogecoin предизвиква спекулации на фона на спада на цените (Връща ли се Илон Мъск?) Последните развития на пазара на...

Може ли Биткойн (...
Може ли Биткойн (BTC) да достигне $240 000?

Биткойнът е готов за историческо рали, тъй като се задава халвинг събитието: Може ли BTC да достигне $240 000? Халвинг на BTC: Очакването се...

Биткойн скочи над...
Биткойн скочи над $65 000 на фона на отслабването на геополитическото напрежение

Биткойн скочи над $65 000, тъй като геополитическото напрежение намалява, халвинга се очертава Цената на Биткойн скочи за кратко над $65 000,...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!