НачалоНовини за криптовалутиНовини за Рипъл / XRPRipple заплашва да узурпира биткойн

Ripple заплашва да узурпира биткойн

-

Първо се появи ethereum, който заплаши да измести биткойн като доминираща криптовалута в събитие, наречено The Flippening. След това дойде биткойн кеш, който постави ръкавица върху биткойн ядрото в The Cashening. Сега ревитализиран рипъл (XRP) се оглежда за челното място на биткойн. Може ли централизираната криптовалута да узурпира пазарната капитализация на биткойн, предвещавайки The Rippening?

Едва ли минава месец, когато алтернативна криптовалута не направи огромен удар върху доминирането на биткойн. Процентните печалби са лесни – всяка монета извън първите пет може реалистично да удвои или утрои цената си в рамките на една седмица. Изпреварването на пазарната капитализация на биткойн обаче е значително по-трудно и въпреки че ETH и BCH са дали най-доброто от себе си, те все още не са постигнали това постижение.

Числата зад буквите XRP

Въпреки че биткойните постигнаха печалби от 14% през последните 24 часа на фона на новините за участието на Питър Тийл, XRP надмина BTC, записвайки печалби от 16%. Към момента на писане Ripple имаше пазарна капитализация от 104 милиарда долара срещу 245 милиарда долара на биткойн. С други думи, рипълът струва 40% от оценката на биткойн. Всеки XRP токен в момента се търгува на около $2,70. Ако XRP достигне $6,75, докато BTC стои неподвижен, той ще изпревари биткойн и ще стане най-ценният крипто актив в света.

Много по-лесно е монета под $10 да удвои стойността си, отколкото монета с петцифрена цена. На 29 декември рипълът скочи от $1,52 до максимум от $2,50. Ако се случи друго подобно пулсиране, това може да изпрати XRP над биткойн в рамките на една седмица. Един рипъл никога няма да постигне паритет с един биткойн, тъй като има много рипъли – около 39 милиарда, както е сега. Съберете ги всички заедно и на цена от 6,75 долара за монета ще видите новия лидер на пазара на криптовалута.

Вижте още  Интерпол ще засили мерките срещу прането на BTC

Психологическият ефект от падането на биткойн, за първи път в историята на криптовалутата, би бил огромен. Това би било еквивалентно на това конкурентна търсачка да изпревари Google. Основните медии ще имат полеви дни и крипто общността ще се надигне, но освен това няма да се промени много. Биткойн ще запази употребата си като средство за съхранение на стойност, средство за размяна и псевдонимна цифрова валута, а рипъл ще запази употребата си като, добре… каква е употребата на рипъл?

Кой купува Ripple?

Ripple е проектиран като алтернатива на SWIFT, предоставяйки на банките средство за изпращане на средства през границите бързо и на ниска цена. Подобно на много активи обаче, той се използва предимно като спекулативен инструмент. Потребителите са тези, които определят как е предназначен даден актив, но пазарите са тези, които определят цената – и точно сега пазарите купуват много XRP.

По-голямата част от обема на търговията идва от Корея, въпреки че това важи за повечето криптовалути. Анекдотични доказателства сочат, че има нещо в рипъла, което е привлекателно за инвеститорите в нетрадиционни криптовалути. Все по-голям брой жени изглежда проявяват интерес към XRP и масовото покритие е широко, с вълни, които се появяват в най-невероятните публикации, включително британските таблоиди.

Инвеститорите се натрупват в ripple, защото го виждат като печеливша покупка и досега са били оправдани. Но какво се случва, когато музиката спре и вълните спаднат? Скептиците прогнозират голяма корекция, откакто пулсациите се приближиха до марката за долара, но въпреки това монетата не показва признаци на забавяне.

Много крипто новодошли знаят и не се интересуват малко от Satoshi, децентрализацията, пълните възли и предложенията за подобряване на биткойн, но признават печалбата, когато я видят, и точно сега XRP предоставя това. Въпросът, който бъдещите инвеститори трябва да си зададат, не е кой купува рипъл сега, а кой го е купил в деня, когато се търгуваше за центове. Отговорът на този въпрос включва редица крипто милиардери. Съоснователят и бивш главен изпълнителен директор Крис Ларсен притежава 5,19 милиарда XRP, около 13% от общото предлагане в обращение. Forbes съобщава, че това прави изпълнителния председател на Ripple 15-ият най-богат човек в Америка.

Вижте още  XRP се опитва да пробие

Първите рипъл китове

Настоящият главен изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус също притежава значителен брой рипъл токени, като Forbes изчислява, че нетното му състояние е най-малко 9,5 милиарда долара. След това има 5,3 милиарда XRP, които съоснователят Джед Маккейлъб притежава. Те се държат във фонд и се освобождават на месечна база, за да попречат на бившия шеф на ripple да тегли пари и да срине пазара. И накрая, има допълнителни 55 милиарда XRP, които ripple държи в ескроу, над 38,7 милиарда токена, които в момента са на пазара.

Добавете това заедно и ще получите много вълни, с цели 35% от общото циркулиращо предлагане в ръцете само на трима души. Реално погледнато, Ларсен, Гарлингхаус и Маккейлъб нямат намерение да изхвърлят 20 милиарда рипъла на пазара. Не е в интерес на Ларсен или Гарлингхаус да го направят, докато Маккейлъб, който сега управлява Stellar (и притежава един милиард XLM), не е в състояние да го направи.

Причини да бъдете предпазливи

Съществуват очевидни рискове, присъщи на инвестирането в проект, чиято пазарна цена е заложник на шепа китове. Но има и други причини, поради които рипъл е спорна криптовалута, към която трябва да се подхожда предпазливо. News.Bitcoin.com наскоро съобщи как ripple има силата да „замразява“ средства по свое усмотрение, а 55-те милиарда XRP, които в момента са блокирани в ripple XRP, са на практика най-голямото предварително копаене от всяка цифрова валута.

Както един несъгласен лаконично каза: „Ripple може да изчезне. Те са Intel на крипто – със задна врата от самото начало”. Максималистите на криптовалутите, които са запалени по въпроси като финансовата свобода и децентрализираната икономика, са особено скептични към рипъла. Едно нещо, което възходът на Ripple вероятно показва е, че има апетит за централизирана валута, която не е обвързана с проблемите на общността. Постигането на консенсус за подобрения в биткойн ядрото е изключително трудно; ripple, от друга страна, може да бъде модифициран от компанията без консултация или предварително предупреждение.

Вижте още  Най-добрите криптовалути за купуване днес

Възходът на Ripple означава малко за средния търговец на биткойн, чието предпочитание към децентрализирани финансови системи ще остане непоколебимо. Успехът на XRP обаче може да означава много за централните банки, които обаче наблюдават възхода на токена с голям интерес. Колко подходящо, ако Ripple, централизирана криптовалута, се докаже като лекарство за портал към централизирана банкова монета.

Последни новини

Solana DEX стават свидетели на скок в обема на търговия

Solana DEX стават свидетели на експоненциален скок в обема на търговия – разкриване на причините зад феномена Solana надмина BSC веригата на Binance, тъй като нейните...

Бившият изпълнителен директор на Binance CZ е изправен пред 10 години затвор

Бившият главен изпълнителен директор на Binance CZ е изправен пред потенциална присъда от 10 години затвор, тъй като американските прокурори ескалират съдебни действия — какво...

Cardano с потенциално експлозивно движение на цените

Метриките на Cardano сочат към потенциално експлозивно движение на цените, докато XRP, Solana и Shiba Inu изследват възможности за гигантски растеж ADA на Cardano е изправена...

Биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K

Потенциалният пробив на биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K, предизвиквайки силен бичи импулс? Биткойн е изправен пред силна съпротива при...

Най-популярни

Реклама