НачалоNFT крипто новиниПървият NFT процес за търговия с вътрешна информация

Първият NFT процес за търговия с вътрешна информация

-

Първият NFT процес за търговия с вътрешна информация води до осъдителна присъда за бивш мениджър на Opensea

Бившият продуктов мениджър на OpenSea Натаниел Частейн беше признат за виновен в телена измама и пране на пари в първия процес за търговия с вътрешна информация, включващ незаменими токени (NFT). Федерален съд в Манхатън, Ню Йорк, произнесе присъдата в сряда след едноседмичен процес и два дни разисквания, съобщи Bloomberg в четвъртък.

Частейн беше обвинен в използване на поверителна информация, за да спечели хиляди долари печалба чрез закупуване на NFT точно преди включването им в началната страница на OpenSea, където цените им незабавно ще се повишат. След като цените се повишат, Частейн ще продаде NFT с печалба, нарушавайки задължението си да пази информацията поверителна.

Правителството твърди, че Частейн е спечелил над 57 000 долара от незаконните си действия. За разлика от повечето традиционни случаи на търговия с вътрешна информация, прокурорите обвиниха Частейн в измама с електронни носители, а не в измама с ценни книжа. Това беше така, защото правителството на САЩ все още не се е произнесло дали NFT са законно класифицирани като ценни книжа.

Chastain преди това твърдеше, че NFT не са ценни книжа или стоки и следователно не са предмет на теорията на правителството. Той също така твърди, че не е извършил пране на пари, тъй като транзакциите са били извършени в публичен блокчейн. Група от повече от 300 адвокати на защита подадоха писмо в подкрепа на искането на Частейн за отхвърляне на обвинителния акт, заявявайки, че констатацията, че поверителна бизнес информация е собственост, ще разшири начина, по който се преследват измамите и ще „криминализира широка гама от действия“.

Вижте още  Заподозрени крипто измамници от са задържани в Аржентина

Американските прокурори отвърнаха на удара, отбелязвайки, че той е използвал поверителна информация за лична финансова изгода. „Въпреки че този случай включваше сделки с нови крипто активи, нямаше нищо особено новаторско в поведението му – това беше измама“, каза американският прокурор на Манхатън Деймиън Уилямс. Chastain е изправен пред до 20 години затвор и по двете обвинения. за телена измама и пране на пари, въпреки че присъдата му може да бъде намалена.

Американският окръжен съдия Джеси Фърман, който председателстваше процеса, определи дата за произнасяне на присъдата на Частейн за 22 август.

„Ние уважаваме процеса на съдебните заседатели“, каза Дейвид Милър, един от адвокатите на Частейн .

„С уважение не сме съгласни с тяхното решение и ще оценим нашите възможности.“

Както беше съобщено, анонимна нишка в Twitter през септември 2021 г. за първи път разкри, че Частейн може да използва вътрешна информация за закупуване на NFT.

Впоследствие OpenSea потвърдиха, че са научили един от техните служители купува артикули, използвайки поверителна информация, без да разкрива, че това е Частейн.

Той беше арестуван през юни миналата година.Частейн беше нает да работи за OpenSea като неин продуктов мениджър, където отговаряше за избора на NFT, които ще бъдат представени на началната страница на OpenSea.DOJ твърди че Частейн е използвал поверителната информация на OpenSea между юни 2021 г. и септември 2021 г., за да закупи тайно „десетки NFT“ точно преди да бъдат представени на началната страница и бързо да ги продаде „с печалби от два до пет пъти“.

Последни новини

Анализатор избягва да инвестира в Cardano

Анализатор предоставя прозрения защо избягва да инвестира в Cardano Анализаторът критикува инвестиционния потенциал на Cardano за ADA: подчертава изоставането в развитието и предизвикателствата при приемането Във видеоклип...

Binance с първата в света крипто тристранна сделка

Binance прави първа копка с пионерско тристранно споразумение, повишаващо институционалните стандарти за крипто търговия Binance, пионерът в областта на криптовалутите, успешно внедри първото в индустрията тристранно...

Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е готов да скочи

Майк Новограц очаква скок на биткойн до предишни върхове за всички времена след одобрение от SEC на спот BTC ETF Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е...

Биткойн: Анализ на факторите зад скорошното рали

Защо цената на биткойн се покачва днес? Ръст на цената на биткойн: Анализ на факторите зад скорошното рали В забележителен отскок, цените на биткойн (BTC) се повишиха...

Най-популярни

Реклама