НачалоДруги крипто новиниПол Кругман предупреждава за срив на финансовите пазари

Пол Кругман предупреждава за срив на финансовите пазари

-

Нобеловият лауреат Пол Кругман предупреждава за срив на финансовите пазари без щатския долар

Икономистът Пол Кругман, носител на Нобелова награда, казва, че никоя валута не може да играе ролята на щатския долар. Коментирайки тенденцията за дедоларизация и възможния фалит на САЩ, той подчерта, че без щатския долар „финансовите пазари ще бъдат разстроени от липсата на каквито и да е сигурни, ликвидни активи“.

Икономистът Пол Кругман относно дедоларизацията и алтернативите на USD

Пол Кругман, който спечели наградата Sveriges Riksbank за икономически науки в памет на Алфред Нобел през 2008 г. за своя анализ на търговските модели и местоположението на икономическата дейност, сподели мнението си в неделя за евентуален фалит на САЩ и загубата на статута на щатския долар на световен долар резервна валута.
Той обясни в туит:

Рискът от неизпълнение на дълга *не* е, че друга валута ще поеме ключовата роля, която сега играят доларовите ценни книжа. Това е, че няма да има налична валута, която да играе тази роля — че финансовите пазари ще бъдат разстроени от липсата на каквито и да е сигурни, ликвидни активи.

Кругман не се притеснява, че щатският долар ще загуби статута си на световна резервна валута. В статия, публикувана от New York Times по-рано този месец, той твърди, че доминирането на USD не е в опасност. Той смята, че „докладите за предстоящия крах на долара също вероятно са силно преувеличени“. Освен това икономистът твърди, че китайският юан „не е жизнеспособен доларов конкурент“ поради капиталовия контрол на китайското правителство.

Икономистът, носител на Нобелова награда, изрази мнение: „Дори ако някои правителства изразят желание плащанията да се извършват в други валути, изобщо не е ясно дали могат да направят това да се случи, тъй като говорим най-вече за решения на частния сектор. И дори ако успеят да направят частична дедоларизация, всички други предимства на долара като валута за банкиране и заеми ще останат.

Вижте още  Твърди се, че AI Chatbot подкрепя плана на човека да убие кралица Елизабет II

Някои хора не бяха съгласни с оценката на Кругман по отношение на щатския долар. Икономистът Майкъл Хъдсън нарече статията на Кругман в New York Times „умишлено невежество“. Той подчерта: „Трябва наистина да имате тунелна визия и да не разбирате най-елементарната икономическа история, за да направите погрешните твърдения, които Кругман каза.“

Той обясни: „Трикът, който Кругман използва и той умишлено лъже тук, той говори за дефицита по текущата сметка. Текущата сметка не е платежният баланс… Кругман умишлено пропуска факта, че Америка прави огромна сума пари в капиталовата сметка.

По отношение на световните усилия за дедоларизация, Хъдсън каза: „Кругман казва, че другите хора нямат никаква причина за това, което правят. И когато се откажат от долара, няма причина да го правят.

Все по-голям брой нации се отказват от щатския долар и вместо това избират да използват съответните си национални валути.

Наскоро 10 държави от Югоизточна Азия се съгласиха да насърчат използването на национални валути, за да намалят зависимостта си от щатския долар и западните платежни системи. Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) също настояват за дедоларизация.

Икономическата група работи върху обща валута, която се очаква да бъде обсъдена от лидерите на БРИКС на предстоящата им среща на върха.

Последни новини

Cardano с потенциално експлозивно движение на цените

Метриките на Cardano сочат към потенциално експлозивно движение на цените, докато XRP, Solana и Shiba Inu изследват възможности за гигантски растеж ADA на Cardano е изправена...

Биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K

Потенциалният пробив на биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K, предизвиквайки силен бичи импулс? Биткойн е изправен пред силна съпротива при...

Възраждането на Dogecoin – интерес и увеличаващи се транзакции

Възраждането на Dogecoin, подхранвано от институционален интерес и увеличаващи се транзакции Dogecoin е позициониран за метеоритен скок на цените, тъй като институционалният интерес към DOGE расте Dogecoin,...

Zipmex Thailand спира дейността си след регулаторни изисквания

Zipmex Thailand спира търговските операции в отговор на регулаторните предизвикателства Zipmex Thailand, борса за криптовалута, внезапно преустанови дейността си в отговор на регулаторните изисквания, наложени от...

Най-популярни

Реклама