НачалоРегулации в крипто индустриятаWatchdog предлага глобални правила за крипто сектора

Watchdog предлага глобални правила за крипто сектора

-

Watchdog предлага първия набор от глобални правила за крипто сектора

Международният наблюдател на ценни книжа IOSCO предложи във вторник първия глобален подход за регулиране на пазарите на криптоактиви, прилагайки поуките от колапса миналата година на борсата FTX, който породи опасения относно защитата на потребителите.

Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) предложи стандарти за справяне с конфликти на интереси, манипулиране на пазара, трансгранично регулаторно сътрудничество, попечителство на криптоактиви, оперативни рискове и третиране на клиенти на дребно.

Индустрията, която обикновено трябва да се съобразява само с проверките срещу пране на пари, призовава за глобален подход към регулирането, тъй като различните юрисдикции следват свои собствени правила.

Тези ходове идват, след като крипто борсата FTX започна процедура по фалит в САЩ миналия ноември след криза с ликвидността.

Това предизвика намеса от страна на регулаторите по целия свят, които казаха, че са необходими правила за крипто „конгломерати“, като FTX, които съчетават много дейности под един покрив с малко предпазни мерки за клиентските активи, за да спрат конфликтите на интереси.

Плановете от вторник представляват повратна точка в справянето с рисковете от криптоактиви като биткойн и етер, каза Жан-Пол Серве, който председателства Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO).

„Крипто бизнесът беше оставен да расте на погрешна основа и това трябва да бъде коригирано“, каза Servais на пресконференция.

Предложените стандарти обхващат справяне с конфликти на интереси, манипулиране на пазара, трансгранично регулаторно сътрудничество, попечителство на криптоактиви, оперативни рискове и третиране на клиенти на дребно.

„Последните глобални събития ни показаха защо се нуждаем от тази работа. Става въпрос за гарантиране, че крипто е безопасно за пазара“, каза Матю Лонг, директор на дигиталните активи в Британския орган за финансово поведение.

Вижте още  Хонконг се застъпва за включване на биткойни в програма

Хайдн Джоунс, глобален ръководител на блокчейн и крипто решения в Kroll, каза, че рамки като тези на IOSCO спират престъпната дейност и позволяват на всеки да се възползва от технологията, която е в основата на крипто.

Планираните 18 мерки прилагат отдавна установени предпазни мерки от основните пазари за премахване на конфликти на интереси между различните части на крипто транзакция.

Надзорният орган има за цел да финализира стандартите до края на годината и очаква неговите 130 членове по целия свят да ги използват, за да запълнят пропуски в своите правилници, като по този начин елиминират фрагментираното регулиране и способността на фирмите да противопоставят регулаторите една на друга.

IOSCO, обединяваща група от регулатори като Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, Агенцията за финансови услуги на Япония, Органът за финансово поведение на Великобритания и BaFin на Германия, агитира общественото мнение относно регулациите.

Стъпката следва финализирането на Европейския съюз този месец на първия в света набор от всеобхватни правила, засилвайки натиска върху Великобритания, Съединените щати и други страни да излязат със свои собствени норми.

По-късно през лятото IOSCO ще издаде препоръки за регулиране на децентрализираните финанси.

Последни новини

Cardano с потенциално експлозивно движение на цените

Метриките на Cardano сочат към потенциално експлозивно движение на цените, докато XRP, Solana и Shiba Inu изследват възможности за гигантски растеж ADA на Cardano е изправена...

Биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K

Потенциалният пробив на биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K, предизвиквайки силен бичи импулс? Биткойн е изправен пред силна съпротива при...

Възраждането на Dogecoin – интерес и увеличаващи се транзакции

Възраждането на Dogecoin, подхранвано от институционален интерес и увеличаващи се транзакции Dogecoin е позициониран за метеоритен скок на цените, тъй като институционалният интерес към DOGE расте Dogecoin,...

Zipmex Thailand спира дейността си след регулаторни изисквания

Zipmex Thailand спира търговските операции в отговор на регулаторните предизвикателства Zipmex Thailand, борса за криптовалута, внезапно преустанови дейността си в отговор на регулаторните изисквания, наложени от...

Най-популярни

Реклама