НачалоДруги крипто новиниАмериканските сенатори относно приемането на биткойн от Ел Салвадор

Американските сенатори относно приемането на биткойн от Ел Салвадор

-

Американските сенатори изразяват загриженост относно приемането на биткойн от Ел Салвадор – какво се случва?

Приемането на биткойн като законно платежно средство от Ел Салвадор предизвика безпокойство сред американските законодатели, които призовават за доклад за риска относно потенциалното въздействие върху двустранните икономически отношения и сътрудничеството между правоприлагащите органи.

Миналия месец американските сенатори Джим Риш и Боб Менендес внесоха отново двупартиен законопроект, изискващ доклад на Държавния департамент относно приемането на биткойн в Ел Салвадор. Законопроектът, наречен Закон за отчетност за криптовалута в Ел Салвадор (ACES), първоначално беше представен през февруари миналата година.

Американските законодатели искат анализ на приемането на биткойн от Ел Салвадор и рисковете за киберсигурността, икономическата стабилност и демократичното управление в страната. В публикация в блога на комисията по външни отношения Риш изрази загриженост относно последиците от хода на Ел Салвадор да приеме биткойн като законно платежно средство, твърдейки, че това може да отслаби икономическата и финансова стабилност.

Той добави: „Като се има предвид интересът на САЩ към просперитета и прозрачността в Централна Америка, трябва да търсим по-голяма яснота относно това как приемането на биткойн като законно платежно средство може да повлияе на финансовата и икономическа стабилност на Салвадор, както и върху капацитета на Салвадор да се бори ефективно с прането на пари и незаконни финанси“.

Ел Салвадор продължава да удвоява своята биткойн стратегия

Ел Салвадор нашумя през 2021 г., когато стана първата страна, която направи биткойн законно платежно средство. Оттогава страната продължи да натиска биткойн, като президентът Найиб Букеле закупи големи количества от криптовалутата. В средата на ноември Букеле дори обяви, че ще започне да купува по един биткойн на ден от 18 ноември.

Вижте още  Securitize има противоположна гледна точка във войната на крипто с SEC

Към момента страната се оценява на около 2 381 BTC на стойност около 65 милиона долара, придобити на средна цена от 43 357 долара. Биткойн експериментът на Букеле беше похвален в света на криптовалутите, но критикуван от институции като Международния валутен фонд и Световния банка.

Съвсем наскоро Ел Салвадор също приветства Saifedean Ammous, виден икономист и автор на „Стандартът за биткойн“, като икономически съветник на своя Национален биткойн офис (ONBTC), организация, която управлява всички въпроси, свързани с криптовалута в страната.

Националният биткойн офис на Ел Салвадор беше създаден от президента Найиб Букеле в края на 2022 г. съвместно с известните биткойнъри Стейси Хърбърт и Макс Кайзер. Междувременно докладите за приемането на биткойн в малката централноамериканска държава са смесени, с индикации, че е бил малко използван.

Според правителствени данни, крипто представлява по-малко от 2% от всички парични преводи, направени в Ел Салвадор. Паричните преводи, предимно от базирани в чужбина салвадорци, са основен източник на доходи за страната. Всъщност поради същата причина правителството обеща, че BTC ще предостави повече опции и по-голямо удобство за тези, които изпращат и получават парични преводи.

Страната дори стартира специално приложение за BTC, предназначено до голяма степен да улесни паричните преводи на BTC от чужбина. Но данните от миналата година показват, че само двама от 10 души, които първоначално са изтеглили приложението, все още го използват.

Последни новини

Предварителни продажби на криптовалута за през 2024 г

Открийте 5 предварителни продажби на криптовалута, които инвеститорите могат да проучат през 2024 г Топ 5 криптовалути, които да гледате през 2024 г.: Изчерпателно ръководство Докато пазарът...

Анализатор избягва да инвестира в Cardano

Анализатор предоставя прозрения защо избягва да инвестира в Cardano Анализаторът критикува инвестиционния потенциал на Cardano за ADA: подчертава изоставането в развитието и предизвикателствата при приемането Във видеоклип...

Binance с първата в света крипто тристранна сделка

Binance прави първа копка с пионерско тристранно споразумение, повишаващо институционалните стандарти за крипто търговия Binance, пионерът в областта на криптовалутите, успешно внедри първото в индустрията тристранно...

Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е готов да скочи

Майк Новограц очаква скок на биткойн до предишни върхове за всички времена след одобрение от SEC на спот BTC ETF Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е...

Най-популярни

Реклама