НачалоКриминални крипто новиниРуски служител с обвинение за приемане на подкуп с биткойни

Руски служител с обвинение за приемане на подкуп с биткойни

-

Руски служител под прицел за предполагаемо приемане на подкуп за биткойни за 28 милиона долара

Местната медия, Комерсант, съобщи подробности за най-големия случай на подкуп през последните години, при който служител е получил подкуп на стойност милиони долари в биткойни.

Следственият комитет на Руската федерация и Генералната прокуратура откриха инцидента с подкуп. За отбелязване е, че ръководителят на ICR отдела за Тверской район на Москва Марат Тамбиев е събирал подкупи в биткойни от хакери, които са под негово разследване.

Руските власти конфискуваха 1032 биткойна от корумпиран разследващ служител

Твърди се, че Марат Тамбиев е получил 1032,1 биткойна на 7 април 2022 г. от хакери, които са били разследвани, за да не конфискува откраднатите им активи. Според Комерсант подкупът на стойност 28 милиона долара е най-високата сума, получавана някога в единична подкупна дейност в Русия.

По време на разследването властите откриха 1032.1 биткойн в лаптопа MacBook Pro на Тамбиев, който те конфискуваха по време на обиск в апартамента му в Москва. По-специално, следователите откриха папка с етикет „Пенсия“ на лаптопа, носеща снимка на лист хартия с кодове, даващи достъп до 932.1 и 100 биткойни.

Заместник-генералният прокурор Анатолий Разинкин каза, че офицерът е получил 11,7 милиона рубли (< 150 000 долара) по време на мандата си в Следствения комитет. В резултат на това Тамбиев беше уволнен от поста си за корупционни практики.

Предстоящо изпитание

Междувременно Тамбиев ще се изправи пред съда на 5 юни, тъй като прокурорите искат да конфискуват всичките му незаконно придобити средства. Докато се твърди, че е получил огромния подкуп, разследването предполага, че Тамбиев живее с една заплата. Освен това нито той, нито членовете на семейството му са декларирали скъпо имущество, масивни спестявания в руски рубли или чуждестранна валута и криптовалута.

Вижте още  85% от най-големите крипто измами са останали неразкрити

Според Комерсант екипът на защитата на Тамбиев все още не е коментирал. Но той отказа да признае обвиненията и също така отхвърли обвиненията в корупция. Тамбиев съди ICR, търсейки възстановяване на работа, тъй като обвиненията не са доказани като верни от съда. Съдът обаче отхвърли иска, след като ведомствен одит доказа, че обвиненията в корупция са верни.

Басманният съд разпореди изземването на биткойните. Властите са прехвърлили в крипто портфейл и са съхранили ключовете за достъп в склада като физическо доказателство за общото фиксирано възнаграждение (TFR). Заместник-прокурорът оправда конфискацията на активите, като каза, че притежаването на биткойни на стойност 28 милиона долара показва, че Тамбиев е получил пари от незаконни източници.

Хакерска група разкрива корупция сред руския Следствен комитет

Властите съобщиха, че Тамбиев е получил подкупа от хакерската група Infraud Organisation Марк и членовете на групата Константин Бергманов и Кирил Самокутяевски. Според доклада властите са възстановили биткойн на стойност 8,6 милиона долара от хакерите, които са получили условни присъди от 2,5 до 3,5 години .

Прокурорите оттеглиха обвиненията в корупция и вместо това обвиниха хакерите за незаконна търговия с данни от банкови карти, което доведе до щети от над 1 милиард рубли. Със съгласието на прокурорите хакерите разкриха информация за корупция в разследващата комисия.

Последни новини

Анализатор избягва да инвестира в Cardano

Анализатор предоставя прозрения защо избягва да инвестира в Cardano Анализаторът критикува инвестиционния потенциал на Cardano за ADA: подчертава изоставането в развитието и предизвикателствата при приемането Във видеоклип...

Binance с първата в света крипто тристранна сделка

Binance прави първа копка с пионерско тристранно споразумение, повишаващо институционалните стандарти за крипто търговия Binance, пионерът в областта на криптовалутите, успешно внедри първото в индустрията тристранно...

Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е готов да скочи

Майк Новограц очаква скок на биткойн до предишни върхове за всички времена след одобрение от SEC на спот BTC ETF Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е...

Биткойн: Анализ на факторите зад скорошното рали

Защо цената на биткойн се покачва днес? Ръст на цената на биткойн: Анализ на факторите зад скорошното рали В забележителен отскок, цените на биткойн (BTC) се повишиха...

Най-популярни

Реклама