НачалоДруги крипто новиниЕвропейската организация на потребителите обвинява социалните платформи

Европейската организация на потребителите обвинява социалните платформи

-

BEUC критикува Instagram, TikTok за разрешаване на крипто измами

Европейската организация на потребителите (BEUC) публикува доклад, обвиняващ водещи социални медийни платформи, включително Instagram, TikTok, Twitter и YouTube, че позволяват измами, свързани с цифрови активи.

В доклад от 20 страници надзорният орган категоризира цифровите активи като силно рискови и склонни към измами, подчертавайки въздействието, което криптовалутите оказват върху потребителите, както и ролята на така наречените крипто инфлуенсъри. Пазителят подчерта, че платформите за социални медии като Instagram и TikTok поддържат свободни политики, които позволяват на измамниците да се насочват към нищо неподозиращи тийнейджъри.

„Подходът на социалните медийни платформи към крипто рекламата е много съмнителен и някои от тях все още не прилагат достатъчно своите вътрешни политики“, пише BEUC.

Нашето изследване откри достатъчно доказателства за подвеждаща промоция на крипто в Instagram, YouTube, TikTok и Twitter въпреки рекламните политики на социалните медийни платформи.

BEUC е група от 45 независими потребителски организации в 31 държави, които представляват тези институции в ЕС и защитават интересите на потребителите. BEUC призовава КЗК да наложи по-строги правила за рекламиране Докладът на BEUC призовава Европейската мрежа от национални потребителски органи (CPC-Network) да действа и да наложи по-строги правила за рекламиране на тези платформи.

Групата също поиска от CPC-Network да „изиска от съответните социални медийни платформи да включат в своите Условия за ползване забрана за влиятелни лица да популяризират крипто продукти и да приемат подходящи механизми за предотвратяване на излагането на потребителите на нелоялни търговски практики, свързани с тези продукти .“

Новият доклад съвпада с това, че ЕС е в челните редици на крипто законодателството, одобрявайки законодателството за пазарите на крипто активи (MiCA) съвсем наскоро, което има за цел да се противопостави на манталитета на „дивия запад“, преобладаващ в пространството на цифровите активи.

Вижте още  Primex Finance разширява обхвата до Arbitrum

Регламентът има за цел да предостави правна яснота на сектора и да защити инвеститорите от измамници, като същевременно насърчава иновациите в пространството. Правилата, които се очаква да бъдат приложени през 2024 г., изискват фирмите, които искат да издават, търгуват и защитават крипто активи, токенизирани активи , и стабилни монети в блока от 27 държави за получаване на лиценз.

Междувременно някои социални медийни платформи вече са предприели мерки за борба с крипто измамите. Например миналия месец YouTube се намеси, за да предотврати популяризирането на измама с криптовалута XRP в хакнатия популярен YouTube канал DidYouKnowGaming.

По това време екипът зад DidYouKnowGaming предупреди в Twitter, че са загубили достъп до канала си в YouTube, който има 2,4 милиона абонати, след като акаунтът им в Google е бил хакнат. YouTube реагира бързо, като помоли YouTuber за определена информация в опит да им помогне да си възвърнат достъпа до акаунта си. Все пак броят на създателите, станали жертва на хакове, популяризирани в социалните медийни платформи, се е увеличил напоследък с дори по-големи канали като тъй като Linus Tech Tips съобщава за подобни проблеми.

Рискът, породен от подобни хакове, се увеличи допълнително напоследък с нарастването на дълбоките фалшиви съобщения, които се генерират от AI инструменти за създаване на фалшиви видеоклипове за представяне на известни публични личности, които могат да подведат инвеститорите.

Последни новини

Предварителни продажби на криптовалута за през 2024 г

Открийте 5 предварителни продажби на криптовалута, които инвеститорите могат да проучат през 2024 г Топ 5 криптовалути, които да гледате през 2024 г.: Изчерпателно ръководство Докато пазарът...

Анализатор избягва да инвестира в Cardano

Анализатор предоставя прозрения защо избягва да инвестира в Cardano Анализаторът критикува инвестиционния потенциал на Cardano за ADA: подчертава изоставането в развитието и предизвикателствата при приемането Във видеоклип...

Binance с първата в света крипто тристранна сделка

Binance прави първа копка с пионерско тристранно споразумение, повишаващо институционалните стандарти за крипто търговия Binance, пионерът в областта на криптовалутите, успешно внедри първото в индустрията тристранно...

Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е готов да скочи

Майк Новограц очаква скок на биткойн до предишни върхове за всички времена след одобрение от SEC на спот BTC ETF Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е...

Най-популярни

Реклама