НачалоНовини за крипто борсиСкандалът с Binance ескалира

Скандалът с Binance ескалира

-

Скандалът с Binance ескалиран, тъй като като бивш служител на SEC разкрива тайно обвинение на DOJ

Бившият служител на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) Джон Рийд Старк наскоро предположи, че Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ) вероятно ще повдигне или може вече да е повдигнало под печат наказателно обвинение срещу борсата за криптовалута Binance за предполагаемо пране на пари.

Старк, който е работил в отдела за прилагане на SEC в продължение на почти две десетилетия и е управлявал много съвместни съдебни преследвания между SEC и DOJ, заяви, че неотдавнашните жалби, подадени от Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) и SEC срещу Binance, съдържат твърдения за измама, измама , възпрепятстване на правосъдието и пране на пари, които приличат повече на наказателни обвинения, отколкото на граждански жалби.

Предстои ли наказателно обвинение от DOJ на САЩ?

Старк посочи, че обвиненията може да са свързани с пране на пари, тъй като включва прикриване на финансови активи, така че да могат да бъдат използвани без разкриване на незаконната дейност, която ги е произвела. Той също така вярва, че Министерството на правосъдието работи с SEC, CFTC и множество лица, подаващи сигнали, за да изгради случай срещу борсата.

Жалбата на CFTC срещу Binance обвинява главния изпълнителен директор Changpeng Zhao и три организации, управляващи платформата, в множество нарушения на уставите и разпоредбите на CFTC. Жалбата също така обвини бившия главен директор по съответствието на Binance, Самуел Лим, в подпомагане и съучастие в нарушенията на Binance.

Според Старк жалбата на CFTC предоставя доказателства, че Лим е знаел, че определени клиенти „са тук за престъпление“. Регулаторът също така твърди, че Лим е уверил регулатор относно практиките за съответствие в Binance, което той по-късно призна във вътрешно съобщение до колега като хитрост.

Вижте още  Coinbase декодира най-новите тенденции на крипто и финансовия пазар

В допълнение към действието на CFTC, SEC също е подала жалба от 136 страници, в която се твърди, че определени субекти на Binance и главният изпълнителен директор Changpeng Zhao са смесили милиарди долари клиентски средства и „тайно“ са ги изпратили на отделна компания, контролирана от Zhao.

Както се съобщава от Bitcoinist, спешното предложение на SEC търси набор от екстремни мерки, включително заповед за замразяване на активите на контролирани от Zhao BAM компании и заповед, нареждаща на ответниците да репатрират активи на стойност милиарди долари, държани в полза на контролираните от Zhao Клиенти на BAM Trading/BAM Management.

Главният изпълнителен директор на Binance е обвинен в възпрепятстване на правосъдието при регулаторни репресии

Бившият служител на SEC Джон Рийд Старк предположи, че възпрепятстването на правосъдието също може да бъде ключов проблем в продължаващия регулаторен контрол на Binance. Възпрепятстването на правосъдието се отнася до действия, които незаконно възпрепятстват или влияят на изхода от държавна процедура и CFTC твърди, че Changpeng Zhao е инструктирал служителите да създадат политики, които биха позволили на VIP клиентите да избегнат контрола за съответствие и да попречат на запитванията на правоприлагащите органи да засегнат акаунтите им.

Според CFTC Джао също така е инструктирал служителите на Binance да гарантират, че всички комуникации относно тяхната контролна подривна дейност се осъществяват през приложения, които улесняват автоматичното унищожаване на доказателства и че обменът дори използва функцията за автоматично изтриване на Signal, за да комуникира след получаване на заявки за документи от CFTC и разпространява известия за запазване на документи до своя персонал.

Старк предполага, че делата на SEC и CFTC срещу борсата не се фокусират силно върху прането на пари, което вероятно е прокурорското пространство, запазено за наказателно преследване на DOJ на САЩ, свързано с Binance. Той вярва, че следващата стъпка може да бъде подаването или разпечатването на наказателни обвинения, свързани с Binance.

Вижте още  Разместване на борсите: Binance намалява с 5000 BTC, Coinbase с увеличение от 12 000 BTC

Binance отрече каквото и да е нарушение и обеща да сътрудничи на регулаторите. Старк обаче вярва, че правните проблеми за Binance може все още да не са приключили и скоро компанията може да бъде изправена пред още по-сериозни обвинения.

Последни новини

Solana DEX стават свидетели на скок в обема на търговия

Solana DEX стават свидетели на експоненциален скок в обема на търговия – разкриване на причините зад феномена Solana надмина BSC веригата на Binance, тъй като нейните...

Бившият изпълнителен директор на Binance CZ е изправен пред 10 години затвор

Бившият главен изпълнителен директор на Binance CZ е изправен пред потенциална присъда от 10 години затвор, тъй като американските прокурори ескалират съдебни действия — какво...

Cardano с потенциално експлозивно движение на цените

Метриките на Cardano сочат към потенциално експлозивно движение на цените, докато XRP, Solana и Shiba Inu изследват възможности за гигантски растеж ADA на Cardano е изправена...

Биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K

Потенциалният пробив на биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K, предизвиквайки силен бичи импулс? Биткойн е изправен пред силна съпротива при...

Най-популярни

Реклама