НачалоРъководства за криптовалути и инвестиранеПреследване на „лепкава“ ликвидност

Преследване на „лепкава“ ликвидност

-

Тъй като алткойните продължават да се разклащат след действието на SEC миналата седмица, повече инвеститори гледат на устойчивостта на моделите за стимулиране на токени, захранващи любимите им dApps и мрежи. Днес се задълбочаваме в алтернативни модели на токени, които преследват устойчивост.

В DeFi ликвидността е крал. Ликвидността се отнася до лекотата, с която даден актив може да бъде превърнат в пари. Колкото по-голяма ликвидност има един актив, толкова по-лесно е тегленето му и обратното. В DeFi ликвидността се измерва чрез приплъзване на цената, което се отнася до разликата между очакваната цена и изпълнената цена при търговия с активи на автоматизирани маркет мейкъри ( AMMs) като Uniswap.

По-голямата ликвидност намалява спада на цените, което прави търговията по-ефективна и облагодетелства всички участващи участници. Поради това проектите в DeFi са мотивирани да създадат дълбока ликвидност за своите собствени токени, за да натрупат стойност и да привлекат повече потребители.

Въпреки това много графики на TVL за L1s и dApps изглеждат еднакви – бърз изблик на ликвидност и растеж, последван от предстоящ спад. DeFi научи болезнения урок, че улавянето и задържането на ликвидност във времето е много по-голямо предизвикателство от изграждането й в краткосрочен план.

Тъй като водещи маркет мейкъри като Jane Street и Jump Trading намаляват участието си в крипто пазарите, необходимостта от проектиране на устойчиви модели на токени става много по-значима.

Ликвидността идва… ликвидността си отива

Добивът на ликвидност се отнася до механизма за стимулиране на потребителите да предоставят ликвидност за токен с награди за собствени токени. Разработен от Compound и Synthetix, той беше основният механизъм за начален растеж за DeFi проекти. Не отнема много време да се забележи, че тази практика е крайно неустойчива във времето – и лош бизнес модел.

Протоколите постоянно водят трудна битка, тъй като трябва да генерират достатъчно приходи, за да покрият разходите, свързани с емисиите. Наблюдавайте маржовете на печалба по-долу за шепа DeFi bluechip протоколи от януари до юли 2022 г. SourceTake Aave, с третия по големина DeFi TVL, например. Въпреки че са генерирали $10,92 милиона приходи от протоколи, те също са изплатили близо $75 милиона (!!) в емисии на токени, което води до $63,96 милиона загуба или -63,1%  марж на печалбата.

DeFi трябва да се развие далеч от неустойчивите дизайни, които не са успели да запазят ликвидност, и да приеме по-лепки модели на токени, които стимулират дългосрочно участие и растеж.

Вижте още  Регулаторите дават зелена светлина за бъдещето на биткойн

Нека разгледаме някои от моделите, които имат за цел да оптимизират състоянието на ликвидност днес

Curve Finance представи модела VoteEscrow, който позволи на притежателите на $CRV да заключат своите токени, за да получат $veCRV, предоставяйки на притежателите права на управление и повишена доходност. Въпреки че този модел компенсира краткосрочния дъмпинг и насърчава дългосрочното участие до известна степен, той също намалява ликвидността на $CRV, тъй като много от токените са заключени (някои дори до 4 години!)

Вместо да заключват естествени токени, някои протоколи са изградили модели, които се фокусират върху заключването на LP токени (това са токени за разписка, които директно представляват дела на LP в пул). Моделът на LP Gauge стимулира доставчиците на ликвидност да заключват своите LP токени в замяна на увеличени награди и по-голяма власт на управление. В този модел търговците се възползват от тази предпазна мрежа от „заключена“ ликвидност, LP се възползват от права на управление и по-големи награди, а екосистемата се възползва от по-голяма ликвидност.

Един проект, който е възприел този модел, е Balancer, с пускането на $veBAL tokenomics. Тук потребителите, които предоставят ликвидност в пула BAL/WETH, получават $veBAL, който могат да заключат до 1 година. Притежателите на $veBAL печелят 65% от протоколните такси и могат да гласуват за емисиите на пула и други предложения за управление. Нарастването на процента на заключените veBAL с течение на времето показва голямо търсене за използване на системата.

Опции за ликвидно копаене

Друг алтернативен модел на токени за „ванилов“ добив на ликвидност е добивът на ликвидност с опции. Казано по-просто, това е, когато протоколите разпределят стимули за ликвидност под формата на опции, за разлика от естествените токени. Опциите за повикване са финансови инструменти, които позволяват на потребителите да закупят актив на определена цена (цената на изпълнение) в рамките на определен период от време. Ако цената на актива се повиши, купувачът може да използва опцията си да закупи актива с отстъпка и да го изкупи за по-високата цена, печелейки от общата разлика в цената.

С Options Liquidity Mining, протоколите могат да разпределят стимули за ликвидност под формата на кол опции, за разлика от родния токен. Този модел възнамерява да съгласува по-добре стимулите между потребителите и протокола. За потребителите този модел им позволява да закупят собствените токени с по-голяма отстъпка в бъдеще.

Вижте още  Топ 10 на крипто казино 2023 – Рецензии и ръководства

Междувременно протоколите се възползват от намаления натиск за продажба и могат да персонализират условията за стимулиране, за да ги приведат в съответствие с техните специфични цели. Например създаване на дългосрочни стимули чрез определяне на по-дълги дати на изтичане и/или по-ниски стачни цени.

Options Liquidity Mining представлява иновативна алтернатива на традиционното ликвидно копаене. Този модел все още е сравнително нов и нетестван, но един протокол, който иска да поведе пътя, е Dopex. Те наскоро обявиха, че ще тестват модел за стимулиране на Call Options за техните структурирани продукти, твърдейки, че този модел ще донесе по-голяма гъвкавост, ценова стабилност и по-дългосрочна ангажираност в сравнение с традиционните модели за стимулиране.

Има опасения обаче, че процесът ще обезсърчи потребителите като цяло. В края на краищата, DeFi е обусловен от копаене на ликвидност толкова дълго, че въвеждането на тези допълнителни стъпки може да обезсърчи потребителите и да ги отвлече от даден проект, особено ако не вярват, че токенът наистина ще се представи добре в бъдеще.

Ще помогне ли OLM на проектите да привлекат повече дългосрочни участници или допълнителните стъпки в процеса на обратно изкупуване ще обезсърчат потребителите и на свой ред ще отнемат ликвидността?

Berachain

Въпреки че примерите по-горе представят някои интересни модели за поддържане на ликвидност и потребители, те се фокусират върху приложния слой. И така, какво ще стане, ако стимулите за ликвидност са разгледани на консенсусен слой?

Berachain е предстоящ проект, който има за цел да направи точно това – да изгради устойчива структура за стимулиране в самата верига. Всичко това започва с „модел с три токена“ – токен за газ ($BERA), токен за управление ($BGT) и роден стейбълкойн ($HONEY). Новият консенсусен механизъм за доказателство за ликвидност позволява на потребителите да участват като валидатори, като залагат активите си с Berachain в замяна на печелене на блокови награди и такси за LP. Когато потребителите залагат своите активи, техните депозити автоматично се сдвояват с $HONEY, естественият стейбълкойн, на родния AMM.

Потребителите, които също залагат своите токени за газ ($BERA), ще получат токени за управление ($BGT). Залагащите в $BGT получават протоколни такси на свой ред и с течение на времето придобиват влияние върху емисиите и други стимули в рамките на екосистемата.

Вижте още  Ръководство на потребителя за предстоящи разклонени монети и транзакции

И така, каква е магията тук?

На теория това създава положителен ефект на маховика, където: повече депозити = по-голяма ликвидност на стейбълкойн по-дълбока ликвидност = повече търговци ще дойдат да използват Berachain повече търговци = повече протоколни такси = повече награди за притежателите на $BGT по-добри $BGT награди = повече търсене на $BGT

Този модел стимулира потребителите да запазят активите си в екосистемата на Berachain, тъй като има по-големи възможности за печелене на печалба, отколкото другаде. Красотата на този модел е, че основният бенефициент на стойността, генерирана от веригата, е самата екосистема, която възнаграждава ангажираните дългосрочни участници. Потребителите започват да допринасят за ликвидността на родния стейбълкойн веднага щом депозират, създавайки естествен механизъм за ликвидност от прилепа. Освен това, потребителите, които залагат $BERA, които печелят в блокови награди, могат да спечелят таксите, генерирани от активността във веригата, като държат $BGT.

Протоколите може да започнат да натрупват $BGT, за да получат право на глас за насочване на стимули към техните специфични активи, подготвяйки сцената за потенциален бум на екосистемата в стил Curve-Wars.

Curve Wars помогнаха на Curve да се превърне в гиганта DeFi, какъвто е днес – дали Berachain ще види подобен ефект?

Имайте предвид, че Berachain все още не е стартиран, така че всичко това е теоретично.

Дефи се движи се напред

DeFi е все още млад и примитивен и има много работа за вършене в сегашното му състояние. Създаването на устойчиви икономически рамки е важна част от процеса. Може да се твърди, че като се има предвид колко фундаментално е добива на ликвидност за DeFi, е невъзможно да се отдалечим напълно от него.

Въпреки това, алтернативни рамки като тези, описани тук, демонстрират, че добиването на ликвидност може да бъде оптимизирано, за да поддържа ликвидност и потребители, и всъщност да облагодетелства екосистемата в дългосрочен план. Следващия път, когато търсите маймуна във ферма за доходност за любимия си DeFi проект, уверете се, че отделяте време, за да разберете източника на добива и дали той е устойчив в дългосрочен план. Като един съвет, ако не разбирате, вие сте добивът.

Последни новини

Cardano с потенциално експлозивно движение на цените

Метриките на Cardano сочат към потенциално експлозивно движение на цените, докато XRP, Solana и Shiba Inu изследват възможности за гигантски растеж ADA на Cardano е изправена...

Биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K

Потенциалният пробив на биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K, предизвиквайки силен бичи импулс? Биткойн е изправен пред силна съпротива при...

Възраждането на Dogecoin – интерес и увеличаващи се транзакции

Възраждането на Dogecoin, подхранвано от институционален интерес и увеличаващи се транзакции Dogecoin е позициониран за метеоритен скок на цените, тъй като институционалният интерес към DOGE расте Dogecoin,...

Zipmex Thailand спира дейността си след регулаторни изисквания

Zipmex Thailand спира търговските операции в отговор на регулаторните предизвикателства Zipmex Thailand, борса за криптовалута, внезапно преустанови дейността си в отговор на регулаторните изисквания, наложени от...

Най-популярни

Реклама