НачалоДруги крипто новиниUniswap се изравнява с Wormhole и Axelar за кръстосано свързване на веригата

Uniswap се изравнява с Wormhole и Axelar за кръстосано свързване на веригата

-

Uniswap наскоро разкри своя предпочитан избор за обработка на внедрявания, различни от Ethereum, в своите междуверижни операции за свързване: Wormhole и Axelar.

Тези селекции са резултат от цялостен анализ, извършен от Комитета за оценка на мостовете на Uniswap, който оцени набор от потенциални протоколи. Предложените промени също са съобразени с неотдавнашното разкриване на плановете на протокола за V4.

Гмурнете се дълбоко в решението

Комитетът за оценка на мостовете на Uniswap разгледа внимателно множество претенденти, а именно Wormhole, Celer, DeBridge, LayerZero, Axelar и Multichain (CRP). Всеки от тях беше строго оценен за неговата компетентност в улесняването на междуверижното управление. Извън конкуренцията, Wormhole и Axelar излязоха победители, като комисията одобри тези две за използване във всички кръстосани верижни внедрявания.

Както се казва от комисията, и Wormhole, и Axelar са демонстрирали способността си да управляват съобщенията за управление за потенциално внедряване на различни вериги. Те обаче посъветваха общността да преразглежда упорито тези и други доставчици на мостове, като има предвид динамиката на индустрията.

Междуверижно управление и неговите последици

Основното приложение на кръстосания мост на Uniswap DAO се крие в способността му да препредава съобщения за управление от Ethereum към други вериги за изпълнение. Всички предложения за внедряване на Uniswap подлежат на официална процедура на гласуване в Ethereum. Всички надстройки за внедрявания в алтернативни вериги след това се съобщават чрез протокол за съобщения между веригата.

Въпреки че Wormhole и Axelar са получили одобрението на комисията, това не изключва напълно други мостове. Докладът също така изтъква, че онези, които се считат за неподходящи за настоящите нужди на Uniswap за управление на кръстосани вериги, все още могат да задоволят предпоставките на други протоколи и приложения.

Вижте още  AzukiDAO предприема правни действия срещу Zagabond

Уязвимости и противоречия: Историята на междуверижните мостове

Противоречието около междуверижните мостове в сферата на Web3 не е нищо ново. През 2022 г. тези свързващи протоколи се оказаха слабо място, като хакерите успешно ги използваха и причиниха загуби за милиарди. Според данни от Rekt четири от първите пет най-скъпи пробиви на DeFi са насочени към мостове, което води до обща загуба от над 2,1 милиарда долара.

В отговор на тези уязвимости Uniswap сформира своя Комитет за оценка на мостовете между веригата, за да помогне на делегатите за управление и общността на Uniswap при вземането на добре информирани решения относно протоколите за свързване на кръстосани вериги.

Оценките на комисията обхващат повече от 130 въпроса за оценка за всеки протокол, като се взема предвид способността им да осигурят „безопасност, живост и устойчивост на цензура“.

Гледайки напред, Celer и DeBridge може да бъдат преоценени въпреки настоящите им недостатъци в механизмите за намаляване и гаранции за сигурност. Докладът беше изключително критичен към Multichain поради липсата на прозрачност и неефективни възпиращи средства за предотвратяване на тайни споразумения на валидатора.

За да подчертае контекста, Uniswap има над 5,9 милиарда долара заключени в своя протокол към май 2023 г., като дневният обем на транзакциите често надхвърля 1 милиард долара. Като се имат предвид тези цифри, изборът на Uniswap на Wormhole и Axelar може да има значителни последици както за включените протоколи, така и за текущите междуверижни операции на Uniswap.

Последни новини

В Обединеното кралство: Крипто инвеститорите получават предупреждение

HMRC на Обединеното кралство въвежда система за доброволно разкриване на крипто данъци Приходната и митническата служба на HM на Обединеното кралство (HMRC) стартира система за доброволно...

Bybit е изправен пред потенциални проблеми

CFTC призовава Coinbase за потребителски данни, свързани с Bybit, сред регулаторен контрол Съобщава се, че Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) е поставила своя регулаторен...

Standard Chartered прогнозира биткойн да надхвърли $100 000 до 2024 г.

Standard Chartered повтаря възходяща перспектива, прогнозира, че биткойнът ще достигне $100 000 през 2024 г. на фона на одобрения на спот ETF в САЩ Standard Chartered,...

Артър Хейс смята третирането на Binance и CZ от САЩ за „абсурдно“

Бившият главен изпълнителен директор на BitMEX Артър Хейс критикува властите на САЩ за несправедливо насочване към Binance и CZ, цитирайки пристрастие срещу трансформиращия потенциал на...

Най-популярни

Реклама