BlackRock срещу Grayscale

-

BlackRock срещу Grayscale: Експертите подчертават ключови разлики между биткойн тръстове

BlackRock наскоро подаде заявление за спот биткойн ETF в Комисията по ценни книжа и борси. Въпреки че някои може да си помислят, че инвестиционният гигант кандидатства за ETF или тръст със свойства, подобни на Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), има някои разлики между двата продукта.

Първо, продуктът iShares на BlackRock, който технически е доверие, позволява обратно изкупуване, подобно на ETF. За разлика от тях, GBTC няма тази функция, според Ноел Ачесън, редактор на Crypto is Macro Now.

„Пазарът чува „доверие“ и смята, че ще бъде като GBTC без обратно изкупуване, но случаят тук не е такъв“, добави той.

Ключовата разлика между биткойн (BTC) ETF и тръст се крие във възможността да се купуват биткойни в края на търговския ден, за да се приведат активите на фонда в съответствие с цената му за търгуване, което само ETF може да направи.

Тръстът, от друга страна, е фиксиран портфейл без възможност да коригира притежанията си и следователно често търгува с различна премия или отстъпка спрямо стойността на основните си активи. Например, GBTC търгува с около 40% отстъпка спрямо нетната стойност на активите от години, което накара Grayscale да потърси одобрение от SEC за Bitcoin ETF.

Компанията дори заведе дело, след като SEC отхвърли преобразуването, което в момента се разглежда в съд във Вашингтон, като окончателното решение се очаква по-късно тази година.

Grayscale твърди, че спот цената на биткойн както в спот, така и в фючърсните ETF е обект на едни и същи рискове, така че няма смисъл да се одобрява един продукт, а не другият. SEC заяви, че нейното неодобрение на спот ETF на Grayscale „беше разумни, разумно обяснени, подкрепени от съществени доказателства и верни на текста на борсовия акт.” ETF на BlackRock се придържа към възможно най-високите стандарти.

Вижте още  САЩ иска $4 милиарда от Binance

BlackRock разкри, че ценообразуването на неговия спот биткойн фонд ще се изчислява ежедневно на базата на CF CME Bitcoin Reference Rate, който „обединява условната стойност на биткойн търговията в основните биткойн спот борси.“ Това би позволило на този инвестиционен посредник да проследява надеждно спот цената на биткойн, разсейвайки някои от опасенията на SEC.

iShares Bitcoin Trust на BlackRock ще използва Coinbase Custody като свой попечител. Новият iShares Bitcoin Trust ще бъде листван на борсата Nasdaq. Заслужава да се отбележи, че тъй като BlackRock е най-големият мениджър на пари в света, с $9,1 трилиона активи под управление в края на първото тримесечие на годината, SEC няма можете лесно да отхвърлите приложението му.

„Като се има предвид тяхната репутация, това има най-голяма вероятност да се случи от всички опити за спот ETF досега“, каза анализаторът на крипто пазара Джо Консорти в скорошен туит.

Последни новини

Solana DEX стават свидетели на скок в обема на търговия

Solana DEX стават свидетели на експоненциален скок в обема на търговия – разкриване на причините зад феномена Solana надмина BSC веригата на Binance, тъй като нейните...

Бившият изпълнителен директор на Binance CZ е изправен пред 10 години затвор

Бившият главен изпълнителен директор на Binance CZ е изправен пред потенциална присъда от 10 години затвор, тъй като американските прокурори ескалират съдебни действия — какво...

Cardano с потенциално експлозивно движение на цените

Метриките на Cardano сочат към потенциално експлозивно движение на цените, докато XRP, Solana и Shiba Inu изследват възможности за гигантски растеж ADA на Cardano е изправена...

Биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K

Потенциалният пробив на биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K, предизвиквайки силен бичи импулс? Биткойн е изправен пред силна съпротива при...

Най-популярни

Реклама