НачалоДруги крипто новиниПротоколите за поверителност не са придобили популярност

Протоколите за поверителност не са придобили популярност

-

Протоколите за поверителност не са придобили популярност, защото „потребителското изживяване не е на ниво“ — съосновател на Namada

Според Кристофър Гоус, съоснователят на фокусирания върху неприкосновеността на личния живот блокчейн Namada, много протоколи за поверителност не са придобили популярност главно защото „потребителското изживяване не е на ниво“. Част от причината за това е, че съществуващите решения като Zcash „често изискват потребителите да използват конкретен актив, за да получат поверителност“.

Друго решение за поверителност, Tornado Cash, предлага това, което Goes описва като „неоптимална поверителност, за да се поддържа ефективна съвместимост с наследена прозрачна система“.

„Privacy Loves Company“ Междувременно в своите писмени отговори съоснователят на Namada заяви, че въпреки че протоколите за запазване на поверителността изглежда са придобили популярност, това не се е превърнало в по-добра поверителност за потребителите. Goes обясни, че това може да се дължи на „наборите за анонимност в момента са фрагментирани в екосистема от отделни токени, приложения и платформи“.

За да осигурят подобрено и по-добро изживяване за потребителите, Goes каза, че протоколи като Namada – „доказателство за дял L1 за междуверижна поверителност на активи“ – работят върху „осигуряване на унифициран набор за поверителност, в който могат да участват всички активи и всички вериги могат да се свържат с.“

Съоснователят също така потвърди съобщенията, че Namada е предложила „екраниран airdrop на своя NAM токен на притежателите на Zcash и Osmosis“.

По-долу са отговорите на Кристофър Гоус:

Повечето от блокчейните там са псевдонимни и прозрачни. Сега сред широката общественост съществува това погрешно схващане, че използването на блокчейн е анонимно и дори „сенчесто“.

Според вас откъде идва тази представа и какво трябва да се направи, за да се промени възприятието?

Кристофър Гоус (CG): Не знам цялата меметична история, но бих предположил, че това понятие идва основно от два фактора: Първо, объркване между псевдонимност и анонимност.

Идентичностите в прозрачни блокчейни като Bitcoin и Ethereum не са истински имена, а по-скоро псевдонимни публични ключове или адреси. Това може да изглежда като достатъчна поверителност, но проблемът е, че веднага щом противник открие връзката между адрес и истинска самоличност, той може да използва графиката на транзакциите, за да намери всички други свързани адреси, транзакции и средства.

Дори ако противникът не знае истинската ви самоличност директно, той може да използва техники за статистическо свързване, които вземат предвид метаданни като време, суми и такси, и да обхожда интернет за съобщения, посочващи адрес в социални медии, имейли или плащане доставчици. Второ, мрежовите ефекти на технологията за наблюдение.

Вижте още  Очертава се повишение на лихвените проценти на Федералния резерв

Моделите за поверителност на Bitcoin и Ethereum не са се променили, но в началото те нямаха толкова много потребители и стартирането на компания за наблюдение не си струваше усилието – така че ранните потребители може да не са били деанонимизирани, въпреки че можеха да бъдат .

Сега, когато тези системи се използват много, много компании за наблюдение са оптимизирали своите алгоритми, събрали са много данни и са установили взаимоотношения с различни страни, които купуват техните услуги за наблюдение. Мисля, че възприятието вече се променя – главно когато хората виждат наблюдението в действие. Сега технологията трябва да навакса, тъй като поверителността не е функция, която може да се добави отгоре, а по-скоро част от дефиницията на самата система.

Поверителността е свободата избирателно да се разкриеш пред света и хората искат да бъдат свободни.

Няма недостиг на протоколи и решения за запазване на поверителността. Кой обаче според вас е най-големият проблем с поверителността, който тези протоколи или решения все още не са успели да разрешат и защо?

CG: Лично аз смятам, че има голям недостиг на протоколи за запазване на поверителността. Има хиляди блокчейни, интелигентни договори и портфейли – 99% от тях не защитават поверителността, а всички трябва да бъдат.

Прозрачните блокчейн протоколи са по-лесни и по-евтини за наблюдение от съществуващата финансова система с един порядък. В дългосрочен план никой от тях няма да оцелее. Мисля, че като цяло протоколите за поверителност не са придобили популярност просто защото потребителското изживяване не е на ниво.

Поверителността е трудно да се изгради добре и съществуващите решения често или изискват потребителите да използват конкретен актив, за да получат поверителност (като Zcash), или предлагат неоптимална поверителност, за да поддържат ефективна съвместимост с наследена прозрачна система (като Tornado cash ). Проектирането на система, която избягва тези компромиси, изисква контрол върху архитектурата и обширни криптографски, разпределени системи и опит в системния дизайн, които не съществуват едновременно на много места.

Namada, блокчейнът Layer-1, който съосновавате, се нарича „първият фрактален екземпляр на Anoma“.Можете ли да обясните какво представляват анома, фрактален екземпляр и намада?

CG: С риск да бъда педантичен, не съм сигурен какво означава да съучредиш блокчейн. Аз съм съосновател на организация, която планира да предложи генезис блок за блокчейн, който наричаме Namada. Дали блокчейнът ще започне или не зависи от общността, а не от нас – ние само разработваме софтуер и правим предложения. Anoma е ориентирана към намеренията архитектура за децентрализирано, запазващо поверителността откриване и уреждане на контрагенти.

Вижте още  Колекция NFT на Three Arrows Capital за търг на Sotheby's в опит да се изплати на кредитори

Anoma може да се използва в много различни специфични конфигурации и с различни модели на сигурност. Въпреки че всеки има полза от съгласуването на достатъчно общ протокол, няма универсален модел за сигурност, тъй като подходящи избори за сигурност могат да бъдат направени само за определен контекст на взаимодействие. По-конкретно, очакваме домейните за сигурност да съответстват на реалната топология на търговията, която е локализирана – ако живеете в Сиатъл, търгувате най-много с хора в Сиатъл, малко по-малко с хора в Северна Америка и много рядко с хора в Тибет.

Взаимодействията в контекста на Сиатъл трябва да бъдат уредени на екземпляр от протокола, контролиран от хората на Сиатъл – това е, което наричаме „фрактален екземпляр“ и очакваме да се появят много от тях, специализирани в специфични области на търговията, физически местности и кръгове на доверие. Namada е суверенна блокчейн с доказателство за дял, използваща консенсус на Tendermint BFT, който позволява частни трансфери на множество активи за всеки роден или не-роден актив, използвайки екраниран пул с множество активи, получен от веригата Sapling.

Namada включва пълна поддръжка на IBC протокол, естествено интегриран Ethereum мост, модерна система за доказателство за залог с автоматично натрупване на възнаграждение и кубично нарязване, сигнализиращ механизъм за управление с претеглено ниво на залога и двойна проактивна/ретроактивна система за финансиране на обществени блага. Потребителите на защитени трансфери са възнаградени за техния принос към набора за поверителност под формата на собствени протоколни токени.

Namada не прилага пълния протокол Anoma, който все още е в процес на разработка. По-скоро е фокусиран върху предоставянето, поддържането и насърчаването на поверителността сега – и дизайнът на Namada прави избор за тази цел. Намада не е фрактален екземпляр, фокусиран върху конкретно населено място (като Сиатъл), а по-скоро фокусиран върху споделен интерес и ценност: неприкосновеността на личния живот и свободата, за която се изисква.

С нарастващия брой блокови вериги стана по-важно от всякога да се даде възможност за комуникация и прехвърляне на активи между различни вериги. Какви са някои от предизвикателствата при осигуряването на композируема поверителност на потребителите в различните блокчейн екосистеми?

CG: Протоколите за запазване на поверителността набират популярност, но това не води непременно до по-добра поверителност за потребителите, тъй като наборите за анонимност в момента са фрагментирани в екосистема от отделни токени, приложения и платформи. Като цяло тези протоколи за запазване на поверителността са проектирани отделно, без да се обмисля как ще работят един с друг. Namada има за цел да обедини тези набори за анонимност, като предостави унифициран набор за поверителност, в който всички активи могат да участват и всички вериги могат да се свързват. Поверителността обича компанията – колкото повече активи, толкова повече вериги и колкото повече потребители, толкова повече поверителност за всички.

Вижте още  Futureverse набира $54 милиона за интегрирането на AI и Metaverse

Можете ли да ни кажете как работи Namada, за да улесни междуверижните транзакции на първо място за поверителността и дали е в състояние да направи поверителността достъпна в мащаб? Какви вериги поддържа?

CG: Namada внедрява нещо, което наричаме екраниран пул с множество активи (MASP). MASP е надстройка на веригата Sapling (първоначално разработена от Electric Coin Company), която добавя функционалност за множество активи, така че различни активи да могат да се използват в един и същ екраниран пул и наблюдателят да не може да ги прави разлика. MASP третира всички активи еднакво, така че може да мащабира произволен брой от тях, които потребителите биха харесали.

При стартирането Namada ще се свърже с екосистемата Cosmos чрез IBC и с екосистемата Ethereum чрез интегриран мост Ethereum, така че всички вериги или активи, достъпни в която и да е от тези екосистеми, могат да бъдат изпратени до Namada, държани частно, за да спечелят защитен набор от награди, и прехвърлени частно с MASP.

Съобщава се, че Namada наскоро е предложила защитен еърдроп на своя NAM токен на притежателите на Zcash и Osmosis, като и двете са вериги, фокусирани върху поверителността. Каква е логиката зад изграждането на по-тесни връзки с конкурентите?

CG: Считам Zcash, Osmosis и други вериги, които запазват поверителността, като цяло за съюзници, а не за конкуренти. Или системите за запазване на неприкосновеността на личния живот ще оцелеят, или Джордж Оруел вече няма да бъде считан за писател на фантастика.

Трябва да работим заедно и накрая ще има много неща за споделяне. Избрахме да предложим съюзи със Zcash и Osmosis по-специално, защото тези два проекта са допринесли за основни обществени блага, без които Namada не би могла да съществува, и защото имаме големи надежди за продължаване на сътрудничеството в бъдеще. В по-широк план се надяваме да дадем своя принос, за да допринесем за блокче с положителна сумав екосистема, изкована в признаването на изключителното значение на обществените блага и подкрепена от икономически отношения на взаимно кредитиране между вериги и активи.

Последни новини

Анализатор избягва да инвестира в Cardano

Анализатор предоставя прозрения защо избягва да инвестира в Cardano Анализаторът критикува инвестиционния потенциал на Cardano за ADA: подчертава изоставането в развитието и предизвикателствата при приемането Във видеоклип...

Binance с първата в света крипто тристранна сделка

Binance прави първа копка с пионерско тристранно споразумение, повишаващо институционалните стандарти за крипто търговия Binance, пионерът в областта на криптовалутите, успешно внедри първото в индустрията тристранно...

Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е готов да скочи

Майк Новограц очаква скок на биткойн до предишни върхове за всички времена след одобрение от SEC на спот BTC ETF Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е...

Биткойн: Анализ на факторите зад скорошното рали

Защо цената на биткойн се покачва днес? Ръст на цената на биткойн: Анализ на факторите зад скорошното рали В забележителен отскок, цените на биткойн (BTC) се повишиха...

Най-популярни

Реклама