НачалоНовини за крипто борсиКрипто борсите трябва да премахнат създателите на вътрешния пазар

Крипто борсите трябва да премахнат създателите на вътрешния пазар

-

Крипто борсите трябва постепенно да премахнат създателите на вътрешния пазар, казва шефът на BitMEX

Статия, публикувана от Financial Times тази седмица, повдигна въпроси относно вътрешните търговски екипи в Crypto.com.

BitMEX, някога най-голямата борса за крипто деривати, също има вътрешен търговски екип, който преди е действал като маркет мейкър, но сега действа като „бюро за съкровищница“, според действащия главен изпълнителен директор Стефан Луц.
Това е преход, който Лутц вижда като естествен за всички борсови фирми на пазар, по-богат на институционални доставчици на ликвидност.

Кой може по-добре да прецени предполагаемите манипулации на бюрото за търговия в Crypto.com от BitMEX, борсата за деривати, която беше изправена пред подобни обвинения – които отрече – преди няколко години?

Стефан Луц, изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор и финансов директор на групата в компанията майка на BitMEX, 100x Group, смята, че крипто борсите, които правят пари от собствена търговия, вече трябва да са премахнали екипите за създаване на вътрешния пазар.

„Повече не е необходимо“, каза Луц в интервю. „Имате критична маса.“

„Имате достатъчно HFT (високочестотни търговци) там и поддържащи магазини, които могат да изпълняват тази функция“, добави той, имайки предвид работата на доставчиците на ликвидност, запълващи празнини на пазара, когато няма достатъчно купувачи или продавачи.

Financial Times съобщи по-рано тази седмица, че базираната в Сингапур Crypto.com, борсата, управлява вътрешна собствена търговия и екипи за създаване на пазара, които търгуват токени за печалба, което поражда опасения за потенциални конфликти на интереси. Crypto.com каза на FT, че въпросните екипи се третират по същия начин като всяка друга трета страна и съществуват, за да улеснят тесните спредове и ефективните пазари на своята платформа.

Вижте още  Gensler от SEC предложил да служи като съветник на Binance

„Основният бизнес на Crypto.com служи като контрагент за покупки и продажби на криптовалута на 80 милиона потребители на дребно чрез нашето мобилно приложение. Като такъв, търговският екип на Crypto.com гарантира, че Crypto.com е неутрален към риска, като хеджира тези позиции на редица места, включително борсата Crypto.com. Crypto.com не разчита на собствена търговия като източник на приходи“, каза говорител на Crypto.com.

BitMEX, някога най-голямата борса за крипто деривати в света, също наема вътрешни търговци. Те работят за отделно юридическо лице, наречено Arrakis Capital, което по едно време беше основен създател на вътрешния пазар за борсата BitMEX. Днес Аракис играе далеч по-ограничена роля, която Лутц описва като „бюро за хазна“.

Това е преход, който той вижда като естествен за крипто борси на пазар с по-зрели компании и по-голям брой институционални доставчици на ликвидност.

Аракис в разцвета на BitMEX

Само с шепа персонал Arrakis е както „технологично“, така и „организационно“ отделен от BitMEX, според Lutz.
Понастоящем изпълнява тесен набор от функции, включително конвертиране на комисионни, спечелени в биткойни, във фиатна валута, за да плаща заплати и наеми; хеджиране на експозицията на BitMEX към токени, държани като инвентар с цел котиране на цени на неговата платформа, чрез самия BitMEX, както и на конкурентни борси; и създаване на пазари за токена BMEX на BitMEX, който стартира през ноември миналата година, тъй като токенът има твърде малка ликвидност, за да могат да го поемат външни маркет мейкъри.

Запитан дали бюрото прави пари, Луц каза, че печели „много малка възвръщаемост“ до $100 000 на месец от държането на съкровищни бонове. Миналата година загуби пари.

Аракис обаче не винаги е бил толкова ограничен.

„Arrakis спря основно създаването на пазара в по-широк мащаб през 2020 г.“, каза Луц. В разцвета на BitMEX, преди бизнесът и неговите основатели да бъдат разтърсени от обвинения, че са управлявали нерегистрирана платформа за търговия, повдигнати от Министерството на правосъдието на САЩ и Комисията за търговия с фючърси на стоки, нещата бяха различни.

Вижте още  Binance е принуден да спре крипто услуги си в Белгия

BitMEX някога доминираше на пазара на крипто фючърси. От 183,63 милиарда долара обем на търговия с биткойн фючърси, регистриран през юли 2019 г., на BitMEX се падат зашеметяващите 143,9 милиарда долара. Платформата достигна само 15 милиарда долара от много по-голям фючърсен пазар на биткойни през май тази година.

По това време и по-рано BitMEX беше изправен пред обвинения, че компанията търгува срещу своите клиенти. Бившият главен изпълнителен директор Артър Хейс и икономистът Нуриел Рубини си размениха критики по темата в Twitter. Това беше нещо от меметата. Лутц не се присъедини към бизнеса до 2021 г., но каза, че е проровил данните и е доволен, че бюрото за търговия винаги е било отделено.

„Arrakis за известно време – който отдавна вече го няма – но за известно време беше доста голям, защото те предоставяха услуги за правене на пазара на платформата“, каза Лутц, добавяйки, че определени маркет мейкъри като Jump Crypto, Jane Street и Hudson River Trading не са тогава го нямаше. „Всички други борси го направиха, може би не по същия начин, но това беше основно пазарната практика. Ако искахте да имате надеждна ликвидност в книгата си с поръчки, трябваше да направите нещо сами. Нямаше доставчик на услуги.

Напоследък регулаторният натиск изтласка някои фирми, създаващи пазара, включително Jump and Jane Street, в офшорни зони.

BitMEX прецени възстановяването на Arrakis едва в средата на 2022 г., преди драмата на Alameda Research и FTX на Sam Bankman-Fried, която погълна сектора. Техническият екип на Arrakis имаше нетърпение да влезе отново в играта за създаване на пазара, но след известно тестване основателите и ръководството на BitMEX в крайна сметка решиха да не го правят, според Lutz.

Вижте още  SEC не може да намери CEO на Binance Changpeng Zhao

По-голям контрол за вътрешните търговци

Луц каза, че борсите с търговските екипи са привлекли повече внимание след падането на FTX миналата година.

Но той посочва, че повечето, ако не всички големи компании наемат търговци като част от функцията на хазната. Той смята, че трябва да се направи разлика между тази организация и вътрешните екипи, които работят по-скоро като хедж фонд, както се твърди, че е направил Аламеда.

Но как да го нарисувате? Луц идентифицира няколко червени знамена.

„Има ли разделение на клиентски средства и собствени средства? Номер едно. Второто е имате ли достъп до данни?“ той каза. „Имате ли достъп до позициите и позиционирането и стратегията на клиентите, които след това ви позволяват да бъдете предни? И третото е дали сте достатъчно големи, за да преместите пазарите на собствената си борса?“

Друг ключов фактор за отделянето на подобни на Alameda операции от по-благоприятни вътрешни търговски екипи, според Lutz, е структурата на таксите. Борсите, начисляващи малки или никакви такси за транзакции, също могат да се разглеждат като червен флаг, сигнализиращ, че тяхната роля е основно да привличат търговски поток за маркет мейкър.

„Къде е икономическият интерес?“ Луц каза. „Къде са парите за печелене?“

Последни новини

Предварителни продажби на криптовалута за през 2024 г

Открийте 5 предварителни продажби на криптовалута, които инвеститорите могат да проучат през 2024 г Топ 5 криптовалути, които да гледате през 2024 г.: Изчерпателно ръководство Докато пазарът...

Анализатор избягва да инвестира в Cardano

Анализатор предоставя прозрения защо избягва да инвестира в Cardano Анализаторът критикува инвестиционния потенциал на Cardano за ADA: подчертава изоставането в развитието и предизвикателствата при приемането Във видеоклип...

Binance с първата в света крипто тристранна сделка

Binance прави първа копка с пионерско тристранно споразумение, повишаващо институционалните стандарти за крипто търговия Binance, пионерът в областта на криптовалутите, успешно внедри първото в индустрията тристранно...

Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е готов да скочи

Майк Новограц очаква скок на биткойн до предишни върхове за всички времена след одобрение от SEC на спот BTC ETF Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е...

Най-популярни

Реклама