НачалоРегулации в крипто индустриятаМВФ с ефективно управление на крипто рисковете

МВФ с ефективно управление на крипто рисковете

-

Международният валутен фонд подчертава ефективното управление на крипто рисковете, като същевременно отбелязва приемането на CBDC

Международният валутен фонд (МВФ) отбеляза, че поради широкото използване на цифрови активи, нациите се опитват да се възползват от предимствата, които предлагат. МВФ обаче признава важността на управлението на крипто рисковете, без да забранява този клас активи.

Световният орган подчертава необходимостта от добре обмислени законодателни отговори. Не само за ефективно намаляване на рисковете, но и за капитализиране на технологичните иновации, които носят.

Как МВФ препоръчва управление на крипто рисковете

В публикация в блог, публикувана в четвъртък, МВФ подчерта, че няколко нации в региона на LAC са решили напълно да забранят криптовалутите поради свързаните с тях рискове. Въпреки това МВФ предупреждава, че забраната не може да бъде жизнеспособна дългосрочна опция. Вместо това се отбелязва, че фокусът трябва да бъде върху справянето с основните двигатели на крипто търсенето. Той включва незадоволени нужди на гражданите от цифрови плащания и подобряване на прозрачността чрез записване на транзакции.

МВФ публикува препоръка за политиката през февруари, в която са изброени девет стъпки за задълбочен подход към работата с крипто активи. Сред политиките за наблюдение тези усилия включват запазване на паричния суверенитет и контролиране на нестабилността на капиталовите потоци. Той също така призовава за справяне с фискалните рискове и данъчното облагане и осигуряване на правна яснота.

Историята на Ел Салвадор има две страни

Агенцията също сравнява крипто регулациите в региона на Латинска Америка и Карибите (LAC). А решението на Ел Салвадор да използва биткойн като законно платежно средство предизвика критики от МВФ. Още веднъж се отбелязва, че регионът хвърля светлина върху рисковете от приемане на необезпечени крипто активи.

Вижте още  МВФ твърди, че правилата за AML не са достатъчни, за да спрат укриването на данъци

МВФ подчерта, че национално проучване, проведено през 2022 г., показва, че биткойнът обикновено не се приема като средство за размяна. Това се случва въпреки значителните държавни стимули и статута на законно платежно средство. МВФ подчертава трудностите, свързани с криптовалутите, които са изцяло зависими от търсенето и предлагането и изпитват големи колебания в цените.

Междувременно Forbes отбелязва в доклада си, че Ел Салвадор е привлякъл много внимание в резултат на реформите, извършени от администрацията на президента Найиб Букеле. Вестникът отбелязва, че въпреки мечия крипто пазар, вниманието на правителството към биткойните и сърфирането е създало надежда в местната икономика. Това показва, че нови бизнеси и биткойн фирми се обръщат към централноамериканската нация.

Работата на CBDC в световен мащаб

МВФ забеляза трудности на пазара на стабилни монети днес поради регулаторна опозиция срещу проекти като този на Meta. Той признава, че CBDC могат да допринесат значително за подобряване на платежните системи, разширяване на финансовото включване и поддържане на паричния суверенитет.

Докато МВФ насърчава страните да обмислят CBDC като средство за подобряване на платежните системи, организацията работи активно върху самата система. Скорошен доклад на Reuters гласи, че МВФ разработва глобална платформа за CBDC, за да позволи трансгранични транзакции.

Управляващият директор на МВФ, Кристалина Георгиева, подчерта важността на оперативната съвместимост и общата регулаторна рамка за CBDC, за да се осигурят ефективни и честни транзакции между държавите.

Тя отбеляза, че 114 централни банки проучват CBDC, като приблизително десет вече са достигнали напреднал етап.

Последни новини

Ackee Blockchain с инструмент с отворен код срещу рискове от хакове

Ackee Blockchain разкрива Python инструмент с отворен код, „Wake“, за смекчаване на нарастващите рискове от хакове Ackee Blockchain разкрива „Wake“: базирана на Python рамка за тестване...

Биткойн ETF с най-големите седмични притоци на крипто

Нарастващият интерес към спот биткойн ETF стимулира най-големите седмични притоци на крипто, достигайки $346 милиона Чупещ рекорди приток от $346 милиона в инвестиционни продукти за дигитални...

Чарлз Хоскинсън търси признание за влиянието на Cardano върху Ethereum

Основателят на Cardano Чарлз Хоскинсън подчертава иновациите на Cardano на фона на усилията за преструктуриране на Ethereum Чарлз Хоскинсън, основателят на Cardano, твърди, че блокчейнът Ethereum...

Партньор на Shiba Inu със значителни разработки

Партньорът на Shiba Inu - Welly с голямо съобщение, предизвиква спекулации в общността След успешното партньорство между Shiba Inu и италианския ресторант за бързо хранене Welly's...

Най-популярни

Реклама