НачалоДруги крипто новиниЕЦБ: Криптовалутите нямат обществени ползи

ЕЦБ: Криптовалутите нямат обществени ползи

-

Изпълнителният директор на ЕЦБ Фабио Панета: Криптовалутите нямат обществени ползи, приличат на хазарт

Криптовалутите не носят „никакви ползи за обществото“ и вместо това трябва да се разглеждат като форма на хазарт, според члена на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета.

В реч, проведена в Банката за международни разплащания (BIS) миналата седмица, Панета твърди, че криптовалутите, включително биткойн (BTC) и етериум (ETH), не могат да служат на никаква значима цел в обществото.

Той също така даде да се разбере, че вярва, че цифровите активи нямат присъща стойност, тъй като не са подкрепени от нито един централен орган или институция и следователно им липсва доверие.

Това прави крипто „по своята същност силно волатилно и неподходящо като платежно средство“, каза Панета пред публиката на 22-рата годишна конференция на BIS в Базел, Швейцария.

Връзка между крипто и хазарта

Освен това Панета направи паралел между рисковете, свързани с хазарта, и естеството на крипто. Той предупреди, че „самата нестабилност на необезпечените криптовалути ги прави привлекателни като средство за хазарт“ и каза, че това по същество е улеснено от централизираните крипто борси.

Вместо да предлагат подкрепа на тази индустрия, политиците във всички страни трябва просто да я третират като форма на хазарт и да я подчинят на „строги регулаторни стандарти“, които „се отнасят до социалната им цена“, каза Панета.

Глобално координирано регулиране Ако крипто не е правилно регулирано, секторът може в бъдеще да нарасне до точката, в която да стане заплаха за финансовата стабилност, според Панета.

За да се избегне това, изпълнителният директор на ЕЦБ каза, че всички крипто дейности трябва да бъдат регулирани, включително децентрализирано финансиране (DeFi) и портфейли за самопопечителство.

Вижте още  Ethereum ICO Wallet се появи отново със средства на стойност $15 милиона

Той отбеляза, че въпреки че усилията за това в ЕС са в ход с новите разпоредби на MiCA, има още работа за вършене. Освен това Панета подчерта, че регулирането на крипто не трябва да се разглежда като начин за легитимирането му. По-скоро трябва да се прилага принципът „същата дейност, същият риск, същата регулация“, каза той, като същевременно отбеляза, че инвеститорите трябва да са напълно наясно с рисковете.

Последни новини

Предварителни продажби на криптовалута за през 2024 г

Открийте 5 предварителни продажби на криптовалута, които инвеститорите могат да проучат през 2024 г Топ 5 криптовалути, които да гледате през 2024 г.: Изчерпателно ръководство Докато пазарът...

Анализатор избягва да инвестира в Cardano

Анализатор предоставя прозрения защо избягва да инвестира в Cardano Анализаторът критикува инвестиционния потенциал на Cardano за ADA: подчертава изоставането в развитието и предизвикателствата при приемането Във видеоклип...

Binance с първата в света крипто тристранна сделка

Binance прави първа копка с пионерско тристранно споразумение, повишаващо институционалните стандарти за крипто търговия Binance, пионерът в областта на криптовалутите, успешно внедри първото в индустрията тристранно...

Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е готов да скочи

Майк Новограц очаква скок на биткойн до предишни върхове за всички времена след одобрение от SEC на спот BTC ETF Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е...

Най-популярни

Реклама