НачалоДруги крипто новиниКитай предупреди гражданите за последствията от крипто сделки

Китай предупреди гражданите за последствията от крипто сделки

-

Китай предупреждава гражданите за последствията от „улесняването“ на крипто сделки

Китайско министерство предупреди гражданите за тежките последици от „улесняването“ на крипто транзакции от името на други хора.

Нацията наложи две мащабни репресии срещу крипто, едната през 2017 г., а другата през 2021 г.

Първата репресия беше насочена главно към крипто борси, принуждавайки повечето брокери и платформи за търговия далеч от континента.

Втората репресия принуди банките да затворят транзакциите, свързани с крипто, и забрани добива на крипто. Независимо от това, много китайски търговци остават запалени по крипто.

Виждат се доказателства за процъфтяваща китайска извънборсова търговия с монети през 2023 г., като сделките с USDT и Bitcoin изглеждат най-популярни.

21st Century Business Herald (чрез Stockstar) съобщи, че има увеличение на публикациите в социалните медии, качени от хора, които се опитват да наемат „съучастници“ за крипто трансфер на трети страни.

Една такава публикация гласи следното:

„Помогнете на хората да прехвърлят и превеждат пари, за да печелят хиляди долари на ден. Това е лесно!“

Тези „вербовчици“ казват, че публикуват доходоносни „странични работни места“.

„Но Министерството на обществената сигурност предупреди, че лицата, които участват в тези „схеми“, е „много вероятно да извършат престъпление за подпомагане на измама в ИТ мрежа“.

Министерството, както и правни и ИТ изследователи, предупредиха, че осъдените за подобни престъпления очакват „срочни“ присъди и глоби.

Защо някои китайски граждани искат да се „улеснят“ крипто сделките?

Медиите дадоха пример с лице с фамилно име Генг, който според съобщенията е обработил транзакции на стойност почти 1 милион долара, свързани с криптовалута, през личните си банкови сметки. Генг, каза полицията, е получил „такса за услуга“ до около 418 долара за всяка транзакция.

Вижте още  Анализатор прогнозира, че Chainlink може да падне под $10

Но Генг и неговите сътрудници оттогава са обвинени в редица престъпления, отбелязва медията. Актуализираният наказателен кодекс на Китай описва подробно, че „помагането на други да използват информационни мрежи за извършване на престъпления и предоставянето на достъп до интернет, хостване на сървъри, осигуряване на мрежово съхранение и предоставяне на комуникационни услуги” са наказуеми.

Кодът може да се приложи към онези, които улесняват крипто търговията от името на други, предупредиха експерти. Ако съдилищата преценят, че престъпленията са „сериозни“, извършителите могат да бъдат глобени и затворени до три години. Двама други лица, и двамата с фамилия Ли, бяха осъдени на шест до осем месеца затвор за използване на собствените си банкови сметки, за да помогнат на други да купуват крипто.

Министерството и свързаните с него изследователи твърдят, че „най-честата форма на престъпление, свързано с криптоактиви“ през 2022 г. е прането на пари, което представлява 55% от общия брой за годината. Още 21% от случаите са свързани с измами, докато хазартът и пирамидалните схеми представляват по-малък брой. Миналия месец група оператори на стейбълкойни беше задържана от полицията в Шанхай.

Последни новини

Бившият изпълнителен директор на Binance CZ е изправен пред 10 години затвор

Бившият главен изпълнителен директор на Binance CZ е изправен пред потенциална присъда от 10 години затвор, тъй като американските прокурори ескалират съдебни действия — какво...

Cardano с потенциално експлозивно движение на цените

Метриките на Cardano сочат към потенциално експлозивно движение на цените, докато XRP, Solana и Shiba Inu изследват възможности за гигантски растеж ADA на Cardano е изправена...

Биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K

Потенциалният пробив на биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K, предизвиквайки силен бичи импулс? Биткойн е изправен пред силна съпротива при...

Възраждането на Dogecoin – интерес и увеличаващи се транзакции

Възраждането на Dogecoin, подхранвано от институционален интерес и увеличаващи се транзакции Dogecoin е позициониран за метеоритен скок на цените, тъй като институционалният интерес към DOGE расте Dogecoin,...

Най-популярни

Реклама