НачалоНовини за криптовалутиСтабилните монети „изобщо не са се оказали стабилни“

Стабилните монети „изобщо не са се оказали стабилни“

-

Стабилните монети „изобщо не са се оказали стабилни“, казват от Bank of Italy

Стабилните монети „изобщо не са се оказали стабилни“, казват от Bank of Italy

Банката на Италия в сряда каза, че последиците от крипто зимата правят „по-ясни аргументи за политически интервенции“. Най-голямата италианска банка в изследователски доклад също подчерта необходимостта от балансиране на регулирането с иновациите.

„Не всички крипто дейности и не всички форми на крипто-активи трябва да бъдат обхванати или трябва да бъдат обхванати от регулирането на финансовия сектор, по-специално когато тяхното емитиране, търговия и държане не обслужват финансовите нужди на клиентите чрез платежна или инвестиционна функция,“ каза банката.

Децентрализацията, която банковите служители нарекоха „наистина неуловима“ и „често илюзия, но понякога реалност“, може да служи като „алтернатива на отдавна установени форми на предприемачество“, се казва в доклада.

Документът от 40 страници не само разгледа по-широката крипто зима, но и макро събитията, които се случиха, след като крипто претърпя спад. Както Terra, така и FTX оставиха дълготрайни белези върху крипто индустрията, като сривът на Terra доведе до загуба на 30% от стойността на крипто пазара. Между Celsius, Three Arrows Capital и Terra, приблизително 53 милиарда долара бяха изтрити от крипто портфейли.

Длъжностни лица, които наблюдават фалита на FTX, все още се борят да намерят активи, за да изплатят задълженията си към кредиторите, като ликвидните активи са на стойност $7 милиарда. Несъществуващата борса дължи около 8,7 милиарда долара на клиенти, според декларация в съда в понеделник.

„Наистина стабилните монети – които понякога се изобразяват като ефективна алтернатива на пазара за трансгранични плащания – изобщо не се оказаха стабилни“, отбелязва вестникът, цитирайки както премахването на стейбълкойна на Terra, така и „бягането“ на Tether.

Интересът на потребителите към крипто остава. Но въпреки нестабилността и рисковете, не може да се отрече, че интересът на потребителите е останал, установи банката.

Вижте още  Chainlink с 22% скок за ден

През април доклад на Morning Consult установи, че инвеститорите остават в крипто – въпреки че използването на студен портфейл скочи до 38%, което е увеличение от 58% спрямо януари 2022 г.

„Също така забелязахме, че тези активи, от пазарна гледна точка, все повече се държат като традиционни активи“, се казва в изявление на централната банка.

Банката настоява за регулиране на посредниците, за да гарантира стандарти за финансово поведение. Относно продължаващите предизвикателства, вестникът каза, че е необходимо да се развенчае „илюзията за децентрализация“, като се извади наяве, че повечето протоколи имат основни заинтересовани страни… които може да са анонимни, но са в състояние да управляват операциите и потенциално да извличат ползи от собствеността.“

Банката на Италия призова за ясен и всеобхватен подход към крипто регулирането, като каза, че правилата трябва също така „да определят ролята, която традиционните институции за финансови услуги, като банките, могат да имат в крипто пространството“.

Всичко е предназначено да накара законодателите да решат как да подходят към активи, които не се вписват в съществуващите регулаторни класификации — от които списъците на банките включват „обезпечени стабилни монети“, както и „родни токени на програмируеми блокчейни, токени за помощ и токени за управление на протоколи“. ”

Банката настоява за сътрудничество между държавите, заявявайки, че крипто не се придържа към граници, както правят традиционните финанси, и следователно изисква „гъвкави и мащабируеми“ споразумения между държавите. Той не дава примери за тези договорености. Банката на Италия не е първата банка, която настоява за международно сътрудничество.

Последни новини

Предварителни продажби на криптовалута за през 2024 г

Открийте 5 предварителни продажби на криптовалута, които инвеститорите могат да проучат през 2024 г Топ 5 криптовалути, които да гледате през 2024 г.: Изчерпателно ръководство Докато пазарът...

Анализатор избягва да инвестира в Cardano

Анализатор предоставя прозрения защо избягва да инвестира в Cardano Анализаторът критикува инвестиционния потенциал на Cardano за ADA: подчертава изоставането в развитието и предизвикателствата при приемането Във видеоклип...

Binance с първата в света крипто тристранна сделка

Binance прави първа копка с пионерско тристранно споразумение, повишаващо институционалните стандарти за крипто търговия Binance, пионерът в областта на криптовалутите, успешно внедри първото в индустрията тристранно...

Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е готов да скочи

Майк Новограц очаква скок на биткойн до предишни върхове за всички времена след одобрение от SEC на спот BTC ETF Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е...

Най-популярни

Реклама