НачалоБлокчейн новиниUniswap V4 с мощни нови функции

Uniswap V4 с мощни нови функции

-

Uniswap V4: Мощни нови функции и спорни твърдения за код

Uniswap, сред най-добрите децентрализирани борси (DEX), пусна черновата на кода за най-новата си версия, Uniswap V4. Кодът беше пуснат, тъй като разработчиците желаят V4 да бъде изграден публично.

Стартиран през 2018 г., Uniswap е един от най-известните DEX за търговия с Ethereum и базирани на eth токени. Във V2, която беше пусната през 2020 г., Uniswap въведе двойки за търговия ERC-20 и Flash суапове. Във V3 към протокола беше добавена концентрирана ликвидност.

Концентрираната ликвидност позволява разпределяне на ликвидност към ценови интервал. Този модел подобри стандартния модел AMM. Доставчиците на ликвидност (LP) могат да изпълняват толкова позиции, колкото желаят в пула.

ДП имат по-добър контрол върху това в какви ценови диапазони ще се използват средствата им. Лицензът за бизнес източник Uniswap V3 (BSL) изтече през април 2023 г. Други DEX, като SushiSwap, обявиха, че добавят концентрирана ликвидност към 13 различни вериги. Arbitrum, Fuse, Polygon и Gnosis са някои от блокчейните, за които ще бъде активирана концентрираната ликвидност.

Последната версия има нов BSL лиценз, който ограничава използването му в търговски или производствени настройки до 4 години.

Какво е новото в Uniswap V4?

Акцентът на новия код е „Кукички“. За да опростим, куките са интелигентни договори, които се изпълняват в определени моменти в пул. Например, куките могат да се използват, когато се добавя или премахва ликвидност от пула.

Това позволява на създателите на басейни да имат по-добър контрол върху това как се държи басейнът им при определени условия. Кукичките могат да се използват за лимитирани поръчки във веригата и пул за претеглен във времето среден маркет мейкър (TWAMM). TWAMM позволява на търговците да извършват големи сделки (над $30 милиона например) с минимални такси за газ и въздействие върху цената.

Вижте още  XRP си проправя път с преминаването на IIP-238

Голямата поръчка се разделя на множество поръчки (безкраен брой малки поръчки) с помощта на AMM за предварително определен период (дни, седмици и т.н.). Същото важи и за закупуване на големи количества.

Алгоритъмът TWAMM ще раздели сумата на множество поръчки, които ще бъдат разпределени по предварително зададени параметри (часове, дни и т.н.). TWAMM елиминира необходимостта от използване на CEX или търговско бюро за такива транзакции. Други функции включват персонализирани оракули във веригата и интернализирана печалба от MEV, които се разпределят в LP.

Uniswap пусна няколко проби в github. Единичен договор Друг голям ъпгрейд от V3 е използването на „единичен“ договор. За разлика от V3, където всеки пул има свой собствен интелигентен договор, във V4 всички пулове се намират в рамките на един договор.

Търговците ще се възползват от по-ниски такси за суапове на токени, тъй като маршрутизирането е значително подобрено. Flash счетоводството също ще бъде активирано. Промените в пула ще бъдат изчислени на базата на нетни баланси, а не в края на суапа, което ще намали малко газ.

Uniswap копира ли кода на Shell Protocol?

Има твърдения, че Uniswap е копирал част от кода от Shell Protocol. Uniswap дори копира името на променливата за тази преходна книга, „BalanceDelta.sol“.

Имената на файловете в github са дословно еднакви. — Кени Уайт 🐚 (@white_kenny_) 14 юни 2023 г.

Протоколът Shell има лиценз на MIT и разрешителен лиценз за безплатен софтуер. Твърденията са, че Uniswap е използвал части от Shell Protocol за V4, които след това са били лицензирани (BSL).

Докато разрешителните софтуерни лицензи вероятно ще останат популярни, повече проекти може да изберат да защитят кода си по-добре. Вероятно V4 ще бъде разгърната след няколко месеца и едва след като бъде постигнато споразумение за окончателната версия.

Вижте още  Binance - потребителите на евро да сменят в USDT

Последни новини

Биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K

Потенциалният пробив на биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K, предизвиквайки силен бичи импулс? Биткойн е изправен пред силна съпротива при...

Възраждането на Dogecoin – интерес и увеличаващи се транзакции

Възраждането на Dogecoin, подхранвано от институционален интерес и увеличаващи се транзакции Dogecoin е позициониран за метеоритен скок на цените, тъй като институционалният интерес към DOGE расте Dogecoin,...

Zipmex Thailand спира дейността си след регулаторни изисквания

Zipmex Thailand спира търговските операции в отговор на регулаторните предизвикателства Zipmex Thailand, борса за криптовалута, внезапно преустанови дейността си в отговор на регулаторните изисквания, наложени от...

Взаимодействието между ликвидността в долари и цената на биткойн

Съоснователят на BitMEX хвърля светлина върху взаимодействието между ликвидността в долари и цената на биткойн Съоснователят на BitMEX Артър Хейс предвижда ръст на биткойните на фона...

Най-популярни

Реклама