НачалоКриминални крипто новиниБорба с крипто престъпността: нож с две остриета

Борба с крипто престъпността: нож с две остриета

-

Откриване на Darknet Marketplace и Специалната група за престъпления с цифрова валута

В безпрецедентно съвместно усилие различни правоприлагащи органи в Съединените щати консолидираха ресурсите си, за да водят война срещу киберпрестъпността, свързана с тъмната мрежа и цифровите валути. На 20 юни раждането на Darknet Marketplace и Специалната група за престъпления в цифрова валута беше публично потвърдено, възвестявайки нова ера в борбата срещу престъпленията, свързани с криптовалута, като търговия с наркотици, пране на пари, кражба на самоличност и експлоатация на деца.

Разкриване на Междуведомствената работна група за борба с киберпрестъпността

Разследванията на вътрешната сигурност (HSI) Аризона, Службата на американските прокурори, Службата за вътрешни приходи за криминални разследвания, Администрацията за борба с наркотиците и Службата за пощенска инспекция са ключовите сътрудници в това ново начинание. Тези субекти завършиха съвместните си усилия миналата седмица, като подписаха меморандум за разбирателство, като по този начин официално отбелязаха създаването на работната група.

Съвместните усилия между тези агенции продължават от 2017 г., при което се наблюдава експоненциално нарастване на използването на криптовалута в престъпни дейности. Крайната цел на Darknet Marketplace and Digital Currency Crimes Task Force, както е посочено в скорошно съобщение, е „да разруши и разбие престъпни организации, които се възползват от възприеманата анонимност, предлагана от darknet, или използват цифрови валути за извършване на незаконни операции“.

Глобализацията на правоприлагането, свързано с крипто

Това ново начинание не е локализиран феномен. По целия свят правоприлагащите органи създават специализирани звена за справяне с престъпления, свързани с криптовалута. Миналата година Интерпол създаде специално звено за справяне с крипто престъпления. Междувременно в Канада различни полицейски управления събират своите местни специални групи.

Вижте още  САЩ ще удвои своите екипи за борба с крипто престъпленията

Пазарът на Darknet и Специалната група за престъпления в цифрова валута не се ограничават само до САЩ и могат да се похвалят с глобален обхват. С 93 аванпоста на HSI, разположени в 56 страни по света, това ново звено е оборудвано за борба с киберпрестъпленията в международен план.

В тандем с тези разработки Федералното бюро за разследване стартира звено за експлоатация на виртуални активи през февруари. Това специализирано звено е предназначено да си сътрудничи тясно с Националния екип за прилагане на криптовалута на Министерството на правосъдието. Комисията за ценни книжа и борси също подсили своя Cyber отдел миналата година, почти удвоявайки неговия размер.

Борба с крипто престъпността: нож с две остриета

Има изобилие от незаконна дейност, която правоприлагащите органи трябва да разследват. Според доклад на Chainalysis от миналата година се смята, че над 4000 „крипто кита“ притежават средства, придобити незаконно.

Освен това, крипто фишинг атаките отбелязаха зашеметяващо увеличение от 40% през същата година. Въпреки това, сред този тревожен сценарий, има искрица надежда, че засилените усилия на правоприлагащите органи имат значение.

Последни новини

Анализатор избягва да инвестира в Cardano

Анализатор предоставя прозрения защо избягва да инвестира в Cardano Анализаторът критикува инвестиционния потенциал на Cardano за ADA: подчертава изоставането в развитието и предизвикателствата при приемането Във видеоклип...

Binance с първата в света крипто тристранна сделка

Binance прави първа копка с пионерско тристранно споразумение, повишаващо институционалните стандарти за крипто търговия Binance, пионерът в областта на криптовалутите, успешно внедри първото в индустрията тристранно...

Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е готов да скочи

Майк Новограц очаква скок на биткойн до предишни върхове за всички времена след одобрение от SEC на спот BTC ETF Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е...

Биткойн: Анализ на факторите зад скорошното рали

Защо цената на биткойн се покачва днес? Ръст на цената на биткойн: Анализ на факторите зад скорошното рали В забележителен отскок, цените на биткойн (BTC) се повишиха...

Най-популярни

Реклама