НачалоДруги крипто новиниЕвропейските нации за стартирането на цифровото евро

Европейските нации за стартирането на цифровото евро

-

Европейските нации се синхронизират за стартирането на цифровото евро

Дигитализацията на финансите обхваща цяла Европа като бърз порив на вятъра, с идеята за цифровите валути на централната банка (CBDC) в основата на тази технологична революция.

От отдалечените кътчета на Ирландия до слънчевите плажове на Испания, разказът за цифровите валути отеква силно и ясно.

Цифровото евро: Прототип, планиран за 2023 г

Като част от еврозоната, Ирландия си сътрудничи тясно с други членове, включително Испания, Франция и Италия, за да проучи потенциала и последиците от издаването на цифрово евро.

Европейската централна банка (ЕЦБ), основният орган зад създаването на цифровото евро, използва ресурсите и опита на отделните държави от еврозоната, за да разработи версии на валутата както на дребно, така и на едро.

„Еврото е най-осезаемият символ на европейската интеграция. Тя е високо ценена и се ползва с доверие от гражданите. Очакваме с нетърпение да продължим да работим заедно с други институции на ЕС за цифрово евро, за да гарантираме, че нашата валута е подходяща за цифровата ера“, каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Испания е проактивна в подхода си към цифровото евро. Например Banco de España очерта стратегически план за проучване на потенциалните си въздействия върху икономиката и финансовите системи на Испания.

Междувременно членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета подчерта важността на това цифровото евро да стане достъпно „точно като пари в брой“.

„Цифровото евро е необходима стъпка, за да гарантираме, че нашата парична система е в крак с цифровия напредък. Той ще бъде широко достъпен и лесен за използване, като в същото време защитава поверителността.

Вижте още  Фондация Anoma набира 25 милиона долара

Колективен експеримент, включващ Естонската централна банка, ЕЦБ и други държави от еврозоната, видя успешно тестване на цифровото евро. Той удивително обработва 300 000 транзакции в секунда, всяка от които отнема по-малко от две секунди.

Цифрови евро функции.

Междувременно Банката на Франция беше основен играч в тестването на потенциала за цифрово евро. Поредица от успешни експерименти и сътрудничества направиха възможно издаването и уреждането на цифрови облигации чрез блокчейн.

Със Société Générale Forge и Европейската инвестиционна банка те се стремят към функционален прототип до есента на 2023 г.

„Законодателното предложение е от ключово значение за гарантиране, че цифровото евро носи стойност за хората, като пренася оценените характеристики на парите в цифровата сфера“, каза членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета.

CBDC Европа: Дигиталната революция започна

Андора също се хвърли с цялото си сърце във вълната на CBDC. Той обяви „Закон за цифровите активи“ през 2022 г. за регулиране на цифровите активи и разработване на национален CBDC. Черна гора последва примера, планирайки да тества прототип на CBDC в сътрудничество с Ripple през 2023 г.

Докато Италия и Австрия участват в изследвания и експерименти, Германия е по-предпазлива. Регулаторите щателно оценяват ползите, недостатъците и рисковете. Банковата индустрия на страната обаче признава потенциала, като гледа на цифровото евро като на съществено за бъдещия паричен суверенитет и цифрово развитие.

Проучване на платежните нагласи на потребителите разкри, че плащанията в брой на POS терминали в еврозоната са отбелязали значителен спад. Използването на POS е спаднало от 79% през 2016 г. и 72% през 2019 г. до 59% през 2022 г.

Вижте още  CoinTR: Ето всичко за тази крипто борса

Междувременно разплащанията с карти се увеличават. Тяхното използване скочи от 19% през 2016 г. и 25% през 2019 г. до 34% от транзакциите на ПОС през 2022 г.

Проучване на CBDC в Европа.

Швеция, която рано прие разработката на CBDC, приключи третата фаза на своя проект e-krona, който се фокусира върху управлението и програмируемостта. Централната банка на Норвегия също очаква да приключи своите CBDC експерименти с последващо решение за официалното му стартиране.

Естония, Финландия и Литва изразиха подкрепа за усилията на ЕЦБ за цифровото евро. Междувременно Литва издаде LBCOIN, първата в света цифрова колекционерска монета, базирана на блокчейн.

Надграждане на настоящата финансова система

Въпреки това, не всички европейски нации споделят този ентусиазъм за CBDC. Швейцарската национална банка (SNB) изрази скептицизъм относно ползите от национален CBDC. Членът на управителния съвет Andrea Maechlerciting каза, че няма „непреодолимо предимство“ за издаването му.

Все пак SNB участва активно в трансгранични CBDC проекти, включително трансграничен пилотен CBDC с Франция, Сингапур и Банката за международни разплащания.

Държави, проучващи CBDC.

От друга страна, Холандия е водеща в научноизследователската и развойна дейност. Той завърши първата фаза от своя проучвателен процес и определи планове за създаване на цифрово евро през следващите две години.

Дания, напротив, вярва, че съществуващата й дигитализирана система прави CBDC на дребно ненужен. Чешката национална банка, въпреки че оценява глобалните тенденции на CBDC, вижда по-голяма стойност в надграждането на текущата си платежна инфраструктура.

По-широкият пейзаж разкрива нарастващ консенсус относно потенциала на CBDC. Особено в способността му да революционизира паричните транзакции, да подобри сигурността и да позволи по-бързи трансгранични плащания. Пътуването към обща цифрова валута обаче е изпълнено със сложности и предизвикателства, които тепърва започват да се разкриват.

Вижте още  Moonbirds стартира нова колекция Mythics NFT

Последни новини

Предварителни продажби на криптовалута за през 2024 г

Открийте 5 предварителни продажби на криптовалута, които инвеститорите могат да проучат през 2024 г Топ 5 криптовалути, които да гледате през 2024 г.: Изчерпателно ръководство Докато пазарът...

Анализатор избягва да инвестира в Cardano

Анализатор предоставя прозрения защо избягва да инвестира в Cardano Анализаторът критикува инвестиционния потенциал на Cardano за ADA: подчертава изоставането в развитието и предизвикателствата при приемането Във видеоклип...

Binance с първата в света крипто тристранна сделка

Binance прави първа копка с пионерско тристранно споразумение, повишаващо институционалните стандарти за крипто търговия Binance, пионерът в областта на криптовалутите, успешно внедри първото в индустрията тристранно...

Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е готов да скочи

Майк Новограц очаква скок на биткойн до предишни върхове за всички времена след одобрение от SEC на спот BTC ETF Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е...

Най-популярни

Реклама