НачалоНовини за крипто борсиКакъв ефект ще има MiCA върху крипто сектора

Какъв ефект ще има MiCA върху крипто сектора

-

Регламент на MiCA – Катализатор за B2B крипто интеграция и приемане

С неотдавнашните репресии на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) срещу такива големи играчи в крипто индустрията като Binance, Coinbase и Ripple, глобалната крипто общност отново фокусира вниманието си върху необходимостта от официално регулиране на крипто.

Досега криптовалутите са придобили значителна популярност както като инвестиционен актив, така и като метод за извършване на плащания.

Технологията зад тях се възприема от много традиционни играчи, от технологични и бизнес гиганти като Microsoft, Amazon и Shopify, до банки и големи финансови компании като JPMorgan и Goldman Sachs.

Въпреки това, липсата на подходяща регулаторна рамка остава фактор, който пречи на по-широкото приемане на крипто.

Регулаторите по целия свят предприемат стъпки за разрешаване на съществуващите правни неясноти, но това е в процес на работа.

Един от най-значимите етапи, постигнати напоследък в това отношение, е ратифицирането на рамката MiCA (регулиране на пазарите на крипто-активи), която има за цел да изясни правилата за свързаните с крипто дейности в Европейския съюз.

Тази статия ще разгледа какво представлява MiCA и как може да повлияе на глобалното приемане на цифровите валути през следващите години.

Европейският съюз подкрепя крипто иновациите и прозрачността

Първо, нека разгледаме по-подробно какво всъщност представлява MiCA и какво включва.

Това е регулаторна рамка, предложена от Европейската комисия (ЕК) за регулиране на криптоактиви и свързаните с тях дейности в рамките на Европейския съюз (ЕС).

Първоначалното предложение беше представено от ЕК още през 2020 г. като част от по-голяма инициатива за развитие на цифровия финансов сектор и насърчаване на технологичния напредък в ЕС.

Вижте още  Биткойн ETF за 100 милиарда долара; Solana и InQubeta с вниманието на китовете

Предвидената цел на MiCA е да въведе изчерпателен набор от правила за регулиране на крипто-активи, внасяйки така необходимата яснота и сигурност за лицата и бизнеса, опериращи в крипто пространството.

Рамката има за цел да защити инвеститорите на този пазар чрез увеличаване на прозрачността и въвеждане на хармонизиран набор от правила във всички държави-членки на ЕС.

Това ще създаде равни условия за крипто активи, техните емитенти и доставчици на свързани с крипто услуги.

MiCA беше напълно приет от Европейския парламент през май 2023 г. и се очаква да влезе в сила някъде през втората половина на 2024 г.

Тя се превърна в първата напълно ратифицирана рамка за крипто регулиране в света, която дава отличен пример за други юрисдикции, които да следват в бъдеще.

Какъв ефект ще има MiCA върху B2B сектора

Липсата на регулаторна яснота по отношение на криптовалутите е основна пречка за тяхното приемане сред традиционните играчи от дълго време насам.

Поради значителната несигурност относно това как трябва да се управлява тази индустрия, фирмите и институционалните инвеститори често намират за обезсърчително да се присъединят към този пазар.

Те не желаят да рискуват да бъдат наказани от регулаторите за нарушаване на едно или друго двусмислено правило.

Чрез установяване на единна регулация в целия ЕС, MiCA намалява фрагментацията на пазара, позволявайки на B2B (бизнес към бизнес) играчи да се ориентират в регулаторния пейзаж и да участват в дейности, свързани с крипто, с по-голяма лекота.

Наличието на рационализирана регулаторна среда може да насърчи чувството за сигурност и доверие, насърчавайки доверието в бизнеса, който се интересува от работа с крипто-активи.

Вижте още  BlackRock твърди, че регистрира XRP Spot ETF

Може да ги насърчи да изследват и възприемат криптовалутите като средство за извършване на транзакции или набиране на капитал – като по този начин създават идеална сцена за широко разпространение.

Не само това, но и MiCA въвежда изисквания за емитентите на криптоактиви да получават лицензи от съответните органи.

Наличието на такива процеси за оторизация гарантира, че само съвместими и реномирани проекти влизат на пазара. Това действа като предпазно одеяло, защитавайки инвеститорите и потребителите от измамници или ненадеждни участници.

Като внушава по-голямо чувство за доверие в крипто екосистемата, MiCA подобрява защитата на инвеститорите и смекчава рисковете, свързани с ангажирането с крипто-активи.

А това от своя страна може да доведе до повишено доверие сред бизнеса, който обмисля интегриране на крипто в своите операции.

В крайна сметка – MiCA поставя основата за масово приемане

За да обобщим, регулирането на MiCA има всичко необходимо, за да бъде масивен катализатор за увеличено приемане на крипто.

Той осигурява правна яснота в държавите-членки на ЕС, подобрява защитата на инвеститорите и насърчава по-голямо доверие в крипто индустрията като цяло.

Всички тези фактори допринасят за създаването на среда, в която бизнесите могат уверено да изследват потенциалните ползи от интегрирането на криптовалути в техните операции, като същевременно минимизират рисковете, свързани с регулаторна несигурност или измамници.

Вярвам, че в бъдеще – особено след като MiCA влезе изцяло в сила – можем да очакваме да предизвика нова вълна на приемане на крипто сред европейските B2B играчи.

И да се надяваме, че примерът на ЕС ще вдъхнови регулаторите в други индустрии да последват стъпките на MiCA, подобрявайки допълнително регулаторния климат на крипто в глобален мащаб.

Вижте още  VC Spectra доминира, проблеми за Aptos & Hedera

Последни новини

В Обединеното кралство: Крипто инвеститорите получават предупреждение

HMRC на Обединеното кралство въвежда система за доброволно разкриване на крипто данъци Приходната и митническата служба на HM на Обединеното кралство (HMRC) стартира система за доброволно...

Bybit е изправен пред потенциални проблеми

CFTC призовава Coinbase за потребителски данни, свързани с Bybit, сред регулаторен контрол Съобщава се, че Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) е поставила своя регулаторен...

Standard Chartered прогнозира биткойн да надхвърли $100 000 до 2024 г.

Standard Chartered повтаря възходяща перспектива, прогнозира, че биткойнът ще достигне $100 000 през 2024 г. на фона на одобрения на спот ETF в САЩ Standard Chartered,...

Артър Хейс смята третирането на Binance и CZ от САЩ за „абсурдно“

Бившият главен изпълнителен директор на BitMEX Артър Хейс критикува властите на САЩ за несправедливо насочване към Binance и CZ, цитирайки пристрастие срещу трансформиращия потенциал на...

Най-популярни

Реклама