НачалоНовини за криптовалутиСингапур с мерки за ограничаване на крипто активите

Сингапур с мерки за ограничаване на крипто активите

-

Сингапур ще има нови мерки за ограничаване на крипто активите на клиентите: MAS

Регулаторът на Сингапур разкри нови мерки, които ще оградят активите на клиентите в Сингапур в ход, който има за цел да избегне повторение на огромните загуби, настъпили, когато компаниите за криптовалута фалираха.

Фирмите за дигитални активи, лицензирани в Сингапур, не само трябва да отделят активите на клиентите от собствените си, но и да ги държат на доверие, каза Паричният орган на Сингапур (MAS) в понеделник. Това включва съхраняване на активите на клиентите на отделен набор от блокчейн адреси от тези, съдържащи собствените активи на фирмата.

Съгласно новите правила, които се очаква да влязат в сила по-късно тази година, фирмите за цифрови токени за плащане (DPT) ще трябва да извършват ежедневно съпоставяне на активите на клиентите, да водят правилни записи, както и да поддържат достъп и оперативен контрол на DPT на клиенти в Сингапур .

MAS каза, че ще позволи на DPT фирма да депозира активи на клиент в доверителна сметка и че активите трябва да бъдат защитени във финансови институции в Сингапур, за да се улесни възстановяването на парите в случай на несъстоятелност на фирмата.

Като се има предвид ограниченият брой установени независими попечители от трети страни в момента, MAS каза, че засега няма да наложи използването на независими попечители за клиентски активи.

Но фирмите ще трябва да гарантират, че функцията за попечителство е оперативно независима от други бизнес единици. Попечител във финансите е специфично образувание, което държи активите на клиентите за съхранение.

Лицензираните крипто компании ще трябва да предоставят ясни разкрития на клиентите относно рисковете, свързани с това, че техните активи се държат от доставчика на услуги.

Вижте още  Разкриване на спада в плащанията на възнаграждения за NFT

MAS ще ограничи доставчиците на DPT услуги да улесняват заемането или залагането на токени на техните клиенти на дребно, тъй като тези дейности обикновено не са подходящи за потребители на дребно. Но фирмите могат да продължат да предоставят такива дейности за своите институционални и акредитирани инвеститори.

Залагането е процесът на заключване на цифровите токени на потребителите за определен период за валидиране на транзакции в блокчейна, за да могат те да получат повече токени като награда. Кредитирането се отнася до процеса, при който крипто компании като борси заемат токени на други фирми в сектора, за да спечелят големи количества лихва.

Регулаторът каза, че новите мерки са получили широка подкрепа и са дошли след публичната консултация през октомври 2022 г., когато е поискал обратна връзка, тъй като регулаторът се стреми да въведе предпазни мерки за инвеститорите на дребно. Сега се търси обществена обратна връзка относно проектите на законодателни изменения на Регламентите за платежните услуги тук, за да влязат в сила тези изисквания до октомври или така.

Отделно MAS в понеделник издаде консултативен документ, предлагащ изисквания към фирмите за DPT да се справят с нелоялни търговски практики, след миналогодишното обществено допитване.

Г-жа Грейс Чонг, регулаторен ръководител в Асоциацията на предприятията и стартиращите фирми за криптовалута, каза, че предприятията ще въведат политики и процедури, за да подобрят своята ИТ устойчивост и да поддържат редовните си операции с новите правила. Това би подобрило цялостното качество на екосистемата на цифровите активи в Сингапур, каза тя.

Тя добави, че фирмите на DPT скоро ще се очаква да увеличат усилията си за смекчаване на нелоялните търговски практики на техните платформи, подобно на това, което е в традиционните финанси. „Това би довело до по-прозрачни правила за търговия, управляващи борсите и засилено наблюдение на търговските дейности от доставчиците на DPT услуги за борба с манипулирането на пазара, подвеждащото поведение и търговията с вътрешна информация, например.“

Вижте още  Стратегическата промяна на Circle към съкровищни бонове

Описвайки новите правила като „огромна крачка напред“, г-н Ласанка Перера, главен изпълнителен директор на Exchange Independent Reserve Singapore, каза, че новите мерки ще „вдъхнат по-голямо доверие от страна на корпоративните и институционалните сектори с интерес към това пространство“. Той добави, че някои крипто играчи може да се наложи да преструктурират части от своя бизнес или операции, за да се съобразят.

Г-жа Анджела Анг, старши политически съветник на фирмата за разузнаване на блокчейн TRM Labs, каза, че решението на MAS да продължи напред с правилата за сегрегация и пазене на клиентски активи – дори когато обмисля други мерки за достъп на потребителите – показва колко спешни са тези правила, особено в в светлината на нашумелите провали през 2022 г. в индустрията.

Тя отбеляза, че новите мерки са в съответствие с други юрисдикции като Хонконг, но каза, че версията на Сингапур предлага на крипто бизнеса повече гъвкавост в някои ключови области.

„Например, крипто бизнесите в Сингапур ще трябва да държат само 90 процента от крипто на клиентите в студени портфейли, в сравнение с минимума от 98 процента в Хонконг, който е най-високият в света, следван от 95 процента в Япония,” каза г-жа анг.

Студените портфейли, които не са свързани с интернет, са по-малко уязвими от онлайн хакване и дори опити за вътрешни измами, отбеляза тя, добавяйки, че те обикновено са по-скъпи от горещите портфейли или крипто портфейлите, които са свързани с интернет.

„Нещо повече, регулаторните изисквания като тези на Хонконг, които изискват използването на студени портфейли на сушата, могат да бъдат трудни за изпълнение, тъй като повечето играчи разчитат на глобални попечители.“

Последни новини

Анализатор избягва да инвестира в Cardano

Анализатор предоставя прозрения защо избягва да инвестира в Cardano Анализаторът критикува инвестиционния потенциал на Cardano за ADA: подчертава изоставането в развитието и предизвикателствата при приемането Във видеоклип...

Binance с първата в света крипто тристранна сделка

Binance прави първа копка с пионерско тристранно споразумение, повишаващо институционалните стандарти за крипто търговия Binance, пионерът в областта на криптовалутите, успешно внедри първото в индустрията тристранно...

Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е готов да скочи

Майк Новограц очаква скок на биткойн до предишни върхове за всички времена след одобрение от SEC на спот BTC ETF Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е...

Биткойн: Анализ на факторите зад скорошното рали

Защо цената на биткойн се покачва днес? Ръст на цената на биткойн: Анализ на факторите зад скорошното рали В забележителен отскок, цените на биткойн (BTC) се повишиха...

Най-популярни

Реклама