НачалоДруги крипто новиниОбратът на на BlackRock за биткойн предизвиква скептицизъм

Обратът на на BlackRock за биткойн предизвиква скептицизъм

-

Обратът на главния изпълнителен директор на BlackRock за биткойн предизвиква възгласи и скептицизъм към Crypto Cred

Промяната на мнението на главния изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк по отношение на биткойн (BTC) може да улесни колегите от мениджърите на Уолстрийт да възприемат криптовалутите, но някои експерти предупреждават, че неговият предпочитан финансов инструмент – борсово търгуваният фонд или ETF – е инвестиционен инструмент, който категорично е различен от първоначалните идеали на цифровите активи и може да тласне индустрията в грешна посока.

Основното разграничение е, че ETF е просто традиционен инвестиционен инструмент, с биткойн като актив, но се търгува на регулирана фондова борса, чрез регулирани брокери. Такива структури може да са анатема за биткойн, проектирани и след това пуснати през 2009 г. от създател с псевдоним – отчасти като обратна реакция срещу ексцесиите на Уолстрийт, които подхранваха световната финансова криза година по-рано – като интернет-базирани, peer-to-peer плащания мрежа, която ще бъде свободна от държавен контрол. Така че приемът от крипто верните може да е смесен, дори ако новооткритата привързаност на Финк може да е помогнала да се подкрепи неотдавнашното покачване на цената на биткойн, което сега е нараснало с 82% от началото на годината.

„Крипто губи сюжета“, каза Джим Бианко, президент на Bianco Research. „Трябва да става дума за децентрализация, без разрешения и самостоятелен суверенитет. Да се вълнуваш, че той ще стане по-достъпен покер чип е хубаво и ще помогне на дегените в краткосрочен план, но няма да помогне да се изпълнят реалните обещания на крипто.”

Финк, който до тази седмица беше известен като скептик по отношение на крипто и в един момент нарече биткойн „индекс за пране на пари“, каза в сряда, че може да „революционизира финансите“. Въпреки това, вместо да хвали основната идея зад новоизградения пазар на цифрови активи, главно децентрализацията, Финк каза, че основната цел на мениджъра на активи е да направи по-лесно и по-евтино търговията и инвестирането в биткойни.

Вижте още  PARIZ Fashion Metaverse на Trace Network разкрива слоя ZEST GAMEFI.

Някои експерти от индустрията се притесняваха дали BlackRock може да участва в него поради погрешни причини. „Изложени са аргументи, че ETF, както и биткойн борсите, пренебрегват това, което някои смятат за най-важната характеристика на биткойн, възможността да контролират средствата си, без да е необходимо да се доверяват на трета страна за управление на актива,“ каза Джим Юрио, управляващ директор на TJM Institutional Services и ветеран търговец на фючърси и опции.

„Това противоречи на цялата точка на съществуване на биткойн.“

Крипто е изградено върху идеята, че парите не трябва да се обвързват с трета страна или посредници, като банки или дори правителства, и следователно са имунизирани срещу всякакъв вид манипулации. Когато става въпрос за ETF, доставчикът (в този случай BlackRock, ако спечели регулаторно одобрение за пускане на продукта) притежава основния актив и продава акции на фонда на инвеститори. Работи по начин, по който крипто е създадено да се променя.

„Така нареченото масово приемане ще донесе вълни от нови участници в биткойн и рискът е, че те няма да се интересуват и няма да защитят свойствата на децентрализация, които го правят ценен пред централизираните алтернативи на първо място“, Алекс Торн, ръководител на изследванията във финансовата фирма за цифрови активи Galaxy, пише тази седмица в доклад.

Въпреки това, когато лидерът на най-големия мениджър на активи в света открито признава, че противно на мнението си отпреди няколко години, той сега вижда биткойн като „дигитализиране на златото“, това не може да бъде толкова негативно – поне за сега. Валидирането от хора като Fink може да помогне за масовото приемане, допълнително вкореняване на биткойн в масовата употреба и общественото съзнание.

Вижте още  SBF с туитове за спиране на Alameda още през 2022 г

Пол Маккафъри, управляващ директор на бутиковата инвестиционна фирма Keefe Bruyette & Woods или KBW, каза, че вярва, че прегръдката на Финк може да проправи пътя за други инвеститори от Уолстрийт да изразят комфорт с биткойн и да отделят повече пари за криптовалутата. „Това е промяна в играта“, каза той.

„Неговият коментар не беше за това, че това е добро икономическо решение за BlackRock, а по-скоро за обещанието за цифрово богатство.“

Последни новини

Solana DEX стават свидетели на скок в обема на търговия

Solana DEX стават свидетели на експоненциален скок в обема на търговия – разкриване на причините зад феномена Solana надмина BSC веригата на Binance, тъй като нейните...

Бившият изпълнителен директор на Binance CZ е изправен пред 10 години затвор

Бившият главен изпълнителен директор на Binance CZ е изправен пред потенциална присъда от 10 години затвор, тъй като американските прокурори ескалират съдебни действия — какво...

Cardano с потенциално експлозивно движение на цените

Метриките на Cardano сочат към потенциално експлозивно движение на цените, докато XRP, Solana и Shiba Inu изследват възможности за гигантски растеж ADA на Cardano е изправена...

Биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K

Потенциалният пробив на биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K, предизвиквайки силен бичи импулс? Биткойн е изправен пред силна съпротива при...

Най-популярни

Реклама