НачалоКриминални крипто новиниБорси загубиха близо 11 милиарда долара от хакери

Борси загубиха близо 11 милиарда долара от хакери

-

Крипто индустрията е загубила малко повече от 30 милиарда долара от хакери от 2012 г. насам, като над 30% от тях (10,95 милиарда долара) са откраднати от централизирани борси, както разкрива проучване, проведено от фирмата за сигурност на блокчейн SlowMist.

Фирмата за сигурност съобщи, че между 2012 г. и 2023 г. тези борси са претърпели 118 хакове, като двете най-значими са се случили през 2021 г. и представляват почти 5 милиарда долара от общите загуби.

Данните също така показват, че по-голямата част от мащабните хакове са извършени по време на бичи пазарни цикли. За сравнение, хакерите са успели да извлекат по-малко от 1 милиард долара директно от блокчейн мрежи и портфейли за криптовалута през този период. Само горещите портфейли са претърпели загуби в размер на 408,9 милиона долара, докато блокчейн мрежите са загубили относително по-малка сума от 207,2 милиона долара от злонамерени участници.

Секторът на незаменими токени (NFT) претърпя загуби в размер на 200 милиона долара, главно поради фишинг връзки и измами със социално инженерство. И накрая, хаковете на мостови протоколи представляват малко над 2 милиарда долара от общите средства, откраднати през този период.

Екосистемни загуби

Данните разкриват, че Ethereum и BNB Chain (преди Binance Smart Chain) са били най-тежко засегнати от хакерите както по отношение на броя на хакванията, така и по отношение на сумата на загубените пари. Хакери са откраднали 3,1 милиарда долара от екосистемата Ethereum чрез 217 отделни хакове.

BNB Chain, от друга страна, претърпя загуби от 1,45 милиарда долара при 162 различни хакове. Въпреки че е третата най-често атакувана, екосистемата на EOS е загубила сравнително много по-малка сума, възлизаща на общо 25,9 милиона долара.

Вижте още  Бивши ръководители на FTX създават нова крипто борса

За разлика от това, Solana и Polygon претърпяха значителни загуби от съответно $202,7 милиона и $177,9 милиона, въпреки по-малкото атаки – 13 за Solana и 16 за Polygon. Мрежата Avalanche е била компрометирана осем пъти, което е довело до кумулативна загуба от $127,7 милиона.

Изследването включва и данни от вериги като Tron, Fantom, Polkadot и HECO. Заедно тези вериги са претърпели по-малко от 50 хакове и са загубили по-малко от 200 милиона долара. И накрая, останалите 10,9 милиарда долара от общите откраднати средства попадат в категорията „Други“ според SlowMist.

Тази категория обхваща всички други видове блокчейн хакове, измами, дърпане на килими и различни форми на цифрова кражба, които не са изрично споменати.

Последни новини

Предварителни продажби на криптовалута за през 2024 г

Открийте 5 предварителни продажби на криптовалута, които инвеститорите могат да проучат през 2024 г Топ 5 криптовалути, които да гледате през 2024 г.: Изчерпателно ръководство Докато пазарът...

Анализатор избягва да инвестира в Cardano

Анализатор предоставя прозрения защо избягва да инвестира в Cardano Анализаторът критикува инвестиционния потенциал на Cardano за ADA: подчертава изоставането в развитието и предизвикателствата при приемането Във видеоклип...

Binance с първата в света крипто тристранна сделка

Binance прави първа копка с пионерско тристранно споразумение, повишаващо институционалните стандарти за крипто търговия Binance, пионерът в областта на криптовалутите, успешно внедри първото в индустрията тристранно...

Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е готов да скочи

Майк Новограц очаква скок на биткойн до предишни върхове за всички времена след одобрение от SEC на спот BTC ETF Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е...

Най-популярни

Реклама