НачалоДруги крипто новиниЦентралните банкери виждат киберзаплаха за цифрова валута

Централните банкери виждат киберзаплаха за цифрова валута

-

Централната банка на централните банкери, Банката за международни разплащания (BIS), предложи план от седем точки, предназначен да помогне на страните да предотвратят кибер хакове на новата вълна от цифрови национални валути в процес на разработка.

Около 130 държави сега проучват цифровите валути на централните банки (CBDC), за да бъдат в крак с технологичните промени, но има опасения, че онлайн естеството им може да ги превърне в основна мишена за престъпници и враждебни държави.

BIS действа като структура-чадър за Федералния резерв на САЩ, Европейската централна банка, Bank of England и други централни банки по света и координира много работа по развитието на CBDC. В два взаимосвързани доклада, публикувани в петък, се предупреждава, че CBDC системите са „сложни, с голяма повърхност за атака и много потенциални точки на повреда, носещи нови и повишени рискове“.

Анализът на минали кибератаки също разкри „пропуски“ в системите за моделиране на атаки за сигурност на по-технологично напредналите CBDC и че „средното време за атака“ – времето, необходимо на хакерите да компрометират успешно настройка от тип блокчейн – беше само около 10 месеца средно.

„Това е ключов момент, който трябва да се отбележи за централните банки, които се канят да пуснат CBDC, те трябва да бъдат напълно подготвени да наблюдават и отблъскват както добре разбрани, така и нови“ кибератаки, каза BIS.

Притеснението е, че една успешна атака срещу CBDC може сериозно да подкопае общественото доверие в новите валути, както и в самите централни банки и по-широката финансова система.

Хакери удариха редица централни банки през последните години от Дания до Бангладеш. Според фирмата за крипто изследвания Elliptic, потребителите на криптовалута, незаменими токени (NFT) и други цифрови активи са загубили 10,5 милиарда долара поради кражба през 2021 г.

Вижте още  GameStop Memes: предварителна продажба

BIS нарече своя план от седем точки „рамка за сигурност и устойчивост на Polaris“.

По-конкретно, той призовава централните банки да: • Признаят сложността и новата среда на заплахи, донесени от системите CBDC.

• Възприемане на съвременни базови технологии, поддържащи сигурността и устойчивостта, когато е подходящо.

• Направете преглед на съществуващите възможности, които биха могли да се използват от CBDC система.

• Идентифицирайте области, които трябва да се подобрят, и нови способности, които трябва да бъдат внедрени.

Той също така призова централните банки да използват глобалната база данни „MITRE ATT&CK“ за минали кибератаки и за „официално разширение“ на рамката MITRE ATT&CK, за да помогнат на централните банки да увеличат своите мерки за сигурност.

Последни новини

Cardano с потенциално експлозивно движение на цените

Метриките на Cardano сочат към потенциално експлозивно движение на цените, докато XRP, Solana и Shiba Inu изследват възможности за гигантски растеж ADA на Cardano е изправена...

Биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K

Потенциалният пробив на биткойн: Ще надмине ли решаващата зона на съпротива от $38K до $40K, предизвиквайки силен бичи импулс? Биткойн е изправен пред силна съпротива при...

Възраждането на Dogecoin – интерес и увеличаващи се транзакции

Възраждането на Dogecoin, подхранвано от институционален интерес и увеличаващи се транзакции Dogecoin е позициониран за метеоритен скок на цените, тъй като институционалният интерес към DOGE расте Dogecoin,...

Zipmex Thailand спира дейността си след регулаторни изисквания

Zipmex Thailand спира търговските операции в отговор на регулаторните предизвикателства Zipmex Thailand, борса за криптовалута, внезапно преустанови дейността си в отговор на регулаторните изисквания, наложени от...

Най-популярни

Реклама