НачалоМайнинг новиниБиткойн миньорите се подготвят за намаляване на наградите за токени

Биткойн миньорите се подготвят за намаляване на наградите за токени

-

Големият халвинг: биткойн миньорите се подготвят за намаляване на наградите за токени

Халвинг на биткойн (BTC), най-очакваното четиригодишно събитие в пространството на криптовалутите с потенциал да издигне цената на първата цифрова валута до нови висоти. Въпреки това, той може да създаде повече проблеми на биткойн миньорите от предишните.

Според експерти биткойн копачите ще се сблъскат с повече предизвикателства при предстоящото халвинг, като се имат предвид високите разходи за електроенергия и дълговата тежест. „Почти половината от копачите ще пострадат, тъй като имат по-малко ефективни операции за копаене с по-високи разходи“, каза Джаран Мелеруд, анализатор на крипто копаене в Hashrate Index, пред Bloomberg.

На всеки четири години наградата за успешно копаене на биткойн блок се намалява наполовина. Събитието, наречено халвинг, намалява инфлационния натиск върху актива.

Понастоящем наградите на блок са 6,25 BTC ($188 944 към момента на публикуване), а следващото преполовяване през второто тримесечие на 2024 г. ще го намали допълнително до 3,125BTC ($94472 към момента на публикуване) на блок. Разполовяването на биткойн в миналото беше последвано от големи скокове, последният беше през 2020 г. с 560% скок в цената на най-голямата криптовалута в света валута.

В резултат на това много инвеститори приветстват събитието. Досега биткойн миньорите компенсират загубата на награди за копаене след халвинга чрез технологичен напредък, който подобри ефективността на копаене.

В доклада се отбелязва, че предстоящото халвинг „рискува да прозвучи смъртен звън“ за някои миньори. Според Мелеруд разходите за електроенергия за първична копаене се очаква да спаднат от 12 цента/kWh на 6 цента/kWh след халвинга.

Въпреки това, 40% от миньорите имат оперативни разходи, надвишаващи прага.

„Копачите с оперативни разходи над 8 цента на киловатчас ще се борят да останат на повърхността, както и по-малките копачи, които не управляват свои собствени съоръжения за добив, а вместо това ги възлагат на външни изпълнители.“

Увеличаване на производствените разходи на миньорите Уолфи Джао, ръководител на изследванията в TheMinerMag, изследователското звено на консултантската компания за минно дело BlocksBridge,  каза, че нетните печалби ще станат отрицателни за много BTC копачи с по-малко ефективни операции.

Вижте още  Биткойн миньорите с водеща роля за чиста енергия

Това е така, защото индустрията за копаене на биткойни работи в дългове, отчасти поради последиците от мечия пазар през 2022 г. върху разходите за електроенергия. Според Итън Вера, главен оперативен директор на Luxor Technologies, глобалната минна индустрия в момента има дълг, вариращ от 4,5 милиарда до 6 милиарда долара, спад от 8 милиарда долара през 2022 г.

Освен това нарастващата конкуренция сред биткойн копачите допринесе за намаляване на маржовете на печалба. Кевин Джанг, старши вицепрезидент в Foundry, отбеляза, че цената на BTC ще трябва да се увеличи до $50 000-$60 000 през следващата година, за да се запазят същите маржове на печалба за копачите.

Поддържане на сезона на халвинг Въпреки всички тези предизвикателства, копачите на биткойн се подготвят за халвинга, като „се опитват да бъдат по-усъвършенствани с разходите си за енергия и да осигурят ценообразуването от своите доставчици на енергия предварително“, добави Джан. Освен това копачите прилагат стратегии като фиксиране на цените на електроенергията, укрепване на бойните сандъци и намаляване на инвестициите, за да се предпазят от това да бъдат засегнати от халвинга.

Например Riot Platforms наскоро разкри плановете си за разширяване на капацитета за копаене чрез придобиване на 33 000 нови биткойн копачи, преди преполовяването. Чрез добавянето на тези миньори Riot Platforms има за цел да увеличи своя капацитет за копаене и потенциални печалби, добави компанията.

Последни новини

Предварителни продажби на криптовалута за през 2024 г

Открийте 5 предварителни продажби на криптовалута, които инвеститорите могат да проучат през 2024 г Топ 5 криптовалути, които да гледате през 2024 г.: Изчерпателно ръководство Докато пазарът...

Анализатор избягва да инвестира в Cardano

Анализатор предоставя прозрения защо избягва да инвестира в Cardano Анализаторът критикува инвестиционния потенциал на Cardano за ADA: подчертава изоставането в развитието и предизвикателствата при приемането Във видеоклип...

Binance с първата в света крипто тристранна сделка

Binance прави първа копка с пионерско тристранно споразумение, повишаващо институционалните стандарти за крипто търговия Binance, пионерът в областта на криптовалутите, успешно внедри първото в индустрията тристранно...

Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е готов да скочи

Майк Новограц очаква скок на биткойн до предишни върхове за всички времена след одобрение от SEC на спот BTC ETF Майк Новограц прогнозира, че биткойнът е...

Най-популярни

Реклама